Az ajándékozásról

Közzétéve: 2006.12.15.

Az ajándékozásról

Év végén elterjedt szokás, hogy a cégek ajándékokat küldenek partnereiknek...

Csak azért, mert mi kaptunk ajándékot, nem kell viszontajándékot küldeni, de megköszönni kötelező.

Az ajándék értékére a mérték és a jó ízlés legyen hatással. A világon csak az USA-ban van un. lobby-törvény, amelyik előírja, hogy a 250 dollárnál nagyobb értéket állami alkalmazottnak be kell szolgáltatnia az államnak. Máshol ezt így nem szabályozzák. Magyarországon az állami intézmények vezetői saját minisztériumukon, intézményükön belül szabályozhatják ezt a kérdést. Ezért azt javaslom, hogy ha ilyen helyre kívánunk ajándékot küldeni, puhatoljuk ki például a titkárnőnél, nincs-e belső szabályozás.

Elkerülendő a kényelmetlen helyzeteket, hivatalosan soha ne ajándékozzunk olyan dolgot, ami, hogy úgy mondjam, a testhez ér. Tehát fehérnemű, illatszer stb. Ezt csak magánajándékként lehet adni, bizalmas kapcsolatban.

Feltétlenül adjunk ajándékot a partnerünk titkárnőjének is (elegáns desszert, kisebb ajándékkosár, stb).

Ha italt adunk, tudnunk kell, hogy hivatalos ajándékként eleve dobozos italt kell vennünk. Sok cég, nagyon szellemesen, dobozt készíttet a cég jelzésével, és például beleteszi a tájra jellemző borokat.

A cég logóját soha ne tegyük az ajándékra – bőr határidőnapló, irattárca, stb. - látható helyre. Ugyanis az üzleti partner nem a mi cégünk „reklámhordozója”.

Egyre inkább terjed az a szokás, hogy a cégek nem küldenek ajándékokat, hanem elegáns képeslapot, melyen feltüntetik, hogy az ajándékozásra szánt összeget jótékony célokra ajánlják fel (feltüntetve, hogy melyik alapítványnak, stb.)

A cég szövegével megnyomott képeslap teljesen általános szokás. Elegáns, ha olyat választunk, amelyik nem kötődik egyházhoz, valláshoz – hiszen Magyarországon sokfélék vagyunk. Javaslom festmények nyomatát, akvarellt, tehát úgynevezett művészi képeslapot. Ha az ember képeslapot kap, nem kell viszont lapot írni és nem is azonnal kell megköszönni, mint az ajándékot, de alkalomadtán meg kell tenni.

Vissza a listára