Bill Gates

Közzétéve: 2008.06.28.

Bill Gates

"Ez az utolsó megnyitó beszédem (a CES-en)" – mondta Bill Gates a Las vegasi Consumer Electronic Show nyitógáláján. 17 éves kora óta főállásban dolgozik a Microsoftnál, de úgy tűnik, idén végleg visszavonul és csak a szeme sarkából követi majd az eseményeket.

Bill Gates visszavonult

Bill Gates (hivatalos nevén William Henry Gates III) (Seattle, 1955.október 28.): amerikai üzletember, a Microsoft cég alapító-tulajdonosa, a világ leggazdagabb embere 1995 és 2007 között. Jelenlegi vagyonát 58 milliárd dollárra becsülik

Édesapja, William Henry Gates, Sr. bankelnök, édesanyja, Mary Maxwell Gates, a Fiers Interstate Bank elnökségi tagja. Szülei sikeres üzletemberek voltak, s mindez egyfajta példaképet jelentett az ifjú Gates-nek. Szigorú magániskolákba járt. Nyolcadikosként is már egy szoftvercég programjaiban kereste a hibákat, így tudta magas szinten elsajátítani a programozást, amelyet a C-Cubed cég csődje után folytatott három barátjával. Cége, a Microsoft az 1970-es évek közepén indult, kisgépekre árult programokat.

Itt egy kicsit meg kell állnunk, hogy 3 fogalmat tisztázzunk. Minden számítógép hardver elemekből áll, ez jelenti a gépet magát, tehát a dobozt, a képernyőt, egeret, stb. Mindez semmire sem lenne jó, ha nem futnának rajta szoftverek. Ezek programok, amelyek parancsokat adnak a gépnek, amiket az végrehajt, és az eredményt megjeleníti. Van egy speciális szoftver család, az operációs rendszerek csoportja, amely olyan programokat jelent, amelyek a gép működését teszik lehetővé. Ezek nélkül a gép el sem indulna. Ilyen a ma széles körben használt Windows is, és ilyen volt az ősrégi DOS. Bill Gates élete ezeknek az operációs rendszereknek a fejlesztésével fonódott össze.

Történt, hogy az IBM operációs rendszert keresett az újonnan megindítandó PC nevű gépcsaládjához. Első választásuk a Digital Research cég CP/M nevű operációs rendszerére esett, de Gary Kildall, a cég elnöke nem jelent meg a tárgyaláson, pletykák szerint a felesége miatt. Ezután keresték meg az IBM emberei Gatest.

Bill lecsapott: megegyezett az IBM -mel, majd 50 000 dollárért gyorsan megvette egy Tim Paterson nevű programozó QDOS nevű összetákolt operációs rendszerét (amely szinte változtatás nélkül tudott CP/M-programokat futtatni, tehát egyből voltak rá alkalmazások, ez nagy szó, mivel azokban a kezdeti időkben más-más gépre más-más programot kellett írni!), hozzátett egy BASIC-értelmezőt, és kész is volt a híres MS-DOS első változata.

A DOS fejlődött (eszközmeghajtókat, hierarchikus fájlrendszert kapott), az IBM PC a könnyű átépíthetőség, bővíthetőség miatt gomba módra elterjedt és nagyon olcsó lett, boldog-boldogtalan erre írt szoftvert. A Microsoft 1983 -ban megjelent az első Windows-zal, egy grafikus felhasználói felülettel, botrányos körülmények között (vita bizonyos elsőbbségekről Steve Jobs -szal, bírósági eljárások a Windows egyes verzióinak szerződésekben foglalt határidőre történő befejezésére, stb.). Az 1991-ben megjelent 3.1-es verziója lett igazi siker. A magyar származású Charles Simonyi csapata elkészítette a Word-öt, és az Excelt. Egy csapat 1992-ben elindította a Windows NT fejlesztését. Aztán hosszú-hosszú fejlődés, sok hatékony piaci lavírozás, böngészőháború, monopóliumellenes per után a világ (jelenleg harmadik) legértékesebb cége lett.

A brit pénzügyminiszter, Gordon Brown lobbizásának eredményeként Bill 2005. március 2-án lovagi címet kapott az angol királynőtől. Mivel nem birodalmi alattvaló, nevében a Sir előtag helyett azonban be kell érnie a KBE utótaggal (Knight Commander of the Order of the British Empire).

Ez az ember most visszavonul. Elképzelése szerint heti egy napot tölt a cégnél, egyébként jótékonykodik, alapítványokat vezet. Azért a bevezetőben elkezdett felszólalásban megemlített néhány tőle elvárható meredek technikai fejlődési irányt. A teljesség igénye nélkül:

  • A "mobil navigátor" egy olyan eszköz, mellyel rámutatva egy személyre, tárgyra vagy helyre, extra információkat tudhatunk meg róla. Az ezt működtető szoftver ugyan már készen áll a bevetésre a Microsoft laborjaiban, de még Gates sem gondolja, hogy ez a megoldás önálló eszközként megállná a helyét, viszont elképzelhető, hogy amennyiben elterjed, akkor mobiltelefonokban, fényképezőgépekben tűnik majd fel.
  • Szintén itt jelentette be, hogy a Samsung kínálatában hamarosan megjelenik egy olyan adapter, melynek segítségével egy bármilyen Samsung LCD TV-ből Media Center egységet varázsolhatnak a fogyasztók. Az ígért eszköz lehetővé teszi majd, hogy a lakás egy másik helyiségében működő Vista PC-n tárolt képek, videók és zenék a nappaliban bukkanjanak majd fel újabb számítógép bevonása nélkül.
  • Természetesen az új eszközökben a winchesterek helyett flash memóriák működnek majd, amilyenek már ma is vannak a pen-drive-okban. Ezekben már nincs mozgó alkatrész, ezért strapabíróbbak, és kisebbek is.
  • Amint várható volt, kiemelte az Internet alapú digitális televíziózást, amit már a pekingi olimpiára sokmillió amerikainak elérhetővé tesznek.

Hát, biztosan lesz, aki betölti a helyét, de nem hiszem, hogy akad olyan ember, akinek a munkássága miatt ennyivel érdekesebb lesz a világ.

Vissza a listára