Tim Berners-Lee

Közzétéve: 2008.07.22.

Tim Berners-Lee

Akinek az Interneten való szörfölgetést köszönhetjük:

Tim Berners-Lee, a WWW feltalálója

A londoni születésű Timothy Berners-Lee fizikából szerzett diplomát az Oxford University Queens College-ében, 1976-ban, Angliában. Ott tartózkodása alatt megépítette első számítógépét forrasztópáka, egy M6800-as processzor és egy régi tévékészülék felhasználásával.

Timothy Berners-Lee, mialatt konzultáns szoftvermérnökként dolgozott a CERN - ben (Európai Részecskefizikai Laboratórium, Genf, Svájc), magánjelleggel egy olyan információtároló programot írt, amely az agyhoz hasonlóan véletlenszerű asszociációk útján működik. Az "Enquire" program -- mely soha nem látott napvilágot -- volt a koncepcionális alapja a későbbi webes fejlesztésnek.

Ezt követően 1989-ben javaslatot tett egy globális hypertext-projektre a CERN-ben, és 1990 decemberében WorldWideWeb nevű programjával elsőként mutatott be sikeres együttműködést webes kliensek és szerverek között az Interneten. A teljes kód ingyenesen elérhető volt az Interneten 1991 nyarától.

Ő alkotta meg a World Wide Web kifejezést (magyarul Világháló, angol rövidítésével WWW), készítette el az első WWW-szervert ("httpd" néven) és az első kliensprogramot (egy böngésző- és szerkesztőprogramot) "WorldWideWeb" néven, 1990 októberében. Megalkotta a hypertext-kapcsolatokat.

Hypertext-kapcsolatok: Ezek a kapcsolatok adják a mai böngészgetésünk lényegét. Ahogy ezt már mindenki tapasztalhatta, az oldal egyes szövegrészei, képei kattintásra új oldalakat hoznak elő, és ezek között kedvünk szerint bolyonghatunk.

Tim Berners-Lee-nek az volt az ötlete, hogy kidolgoz egy rendszert, amely az Internet felhasználásával lehetővé teszi az egymástól távol dolgozó fizikusok számára, hogy szakmai elképzeléseiket, publikációikat könnyen és gyorsan megoszthassák egymással. Meg is csinálta, és a kutatók elégedetten használták a webet.

Ahhoz, hogy ebből világszenzáció legyen, várni kellett 1993-ig, amikor az amerikai Illinois állam egyik egyetemének kutatóközpontjában készítettek a World Wide Web - hez egy egyszerűen kezelhető, grafikus felületű böngészőprogramot (X-Mosaic). Ezzel indult el a WWW világhódító útjára.

A korábban csak bonyolultan használható, specialistáknak való Internetet az X-Mosaic egy csapásra hozzáférhetővé tette a nem szakemberek számára is. Megindult a webszerverek számának hallatlan ütemű növekedése, és hirtelen széles tömegek számára vált érdekessé az Internet. Felismerte a kereskedelmi világ is a WWW-ben és ezen keresztül a hálózatban rejlő üzleti lehetőségeket, és megindult az Internet gyors ütemű kommercializálódása. Egy csapásra az addig nem sok érdeklődést tanúsító számítástechnikai cégeknek is fontossá lett az Internet ügye, és rohamos sebességgel kezdték kifejleszteni saját Internetes szoftvereiket. A WWW megteremtése tehát fordulópontot jelentett az Internet történetében.

Timoty-t az Internethez való univerzális hozzáférés iránti és a Web - bel kapcsolatos nyílt szabványok iránti elkötelezettsége sarkallta arra, hogy 1994-ben megalapítsa a World Wide Web Consortium-ot (W3C). Ma a W3C a webes infrastruktúrára és alkalmazásokra irányuló műszaki szabványok nemzetközi szervezeteként ismert. A W3C-nek világszerte közel 400 szervezet a tagja, a magyarországi iroda webcíme: www.w3c.hu

Munkásságáért a Brit Birodalmi Rend Lovagi Parancsnoka (Knight Commander, Order of the British Empire; KBE) címet kapta II. Erzsébet királynőtől egy kitüntetés-átadási ünnepségen Londonban, 2004. július 16-án. A lovagi parancsnoki cím a Brit Birodalmi Rend második legtekintélyesebb rangja.

„Nagy megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés” mondta Sir Timothy. „A Web egy olyan kooperáció eredménye, melynek a világ minden tájáról részesei feltalálók és fejlesztők. Az Internet-közösség egészét illeti meg ez a megtiszteltetés.” Így folytatta: „A Web - nek egy univerzális médiumnak kell maradnia, nyitottnak és semlegesnek. Azt remélem, hogy ahogy a technológia egyre erősebbé, elterjedtebbé válik, és egyre több eszközön lesz elérhető, megtanuljuk olyan csatornaként használni, mely az együttműködést és a félreértések eloszlatását szolgálja minden téren.”

Nos Tim, nagyon köszönjük!

Vissza a listára