Paul Allen

Közzétéve: 2009.04.30.

Paul Allen

Kedves olvasók, van kedvük egy kis asszociációs játékhoz? Mi az első szó, ami eszükbe jut, ha a következő nevet látják: Bill Gates? Paul Allen nevéről ugyanerre a szóra asszociáltak?

Írjuk be a Google keresőjébe az első nevet, és nézzük meg, hány darab magyar nyelvű találatot kapunk. Kb. kétmillió-háromszázhetvenezret. A második névre mindössze kilencvenhétezer-száz magyar nyelvű találat jelenik meg. Az első oldalon lévő linkekből megtudhatjuk, hogy van egy színész Paul Allen és van egy másik, aki a Microsoft társalapítója. Nos, én most róla szeretnék írni.

Amikor elkezdtem róla anyagot gyűjteni, nagyon meglepődtem, hogy magyarul még egy rövid életrajzot sem találok róla. A magyar nyelvű Wikipédiában sincs benne. Neve megjelenik a Microsoftról szólón cikkekben, de az életét és a munkáját összefoglaló cikkeket csak angolul találunk.

Paul Gardner Allen amerikai számítógép programozó és vállalkozó, aki 1953. jan. 21-én született az Egyesült Államokban, Seattle-ben. (Itt született a legendás Jimmy Hendrix is.)

A Lakeside School nevű magániskolába járt, itt barátkozott össze a nála 2 évvel fiatalabb Bill Gates-el. Mindketten rajongtak a számítógépekért. Allen, Gates és egy kis csoport Lakeside-i diák BASIC nyelven kezdett programozni, távgépíró terminált használva a helyi számítógépes központban.

Allen 1971-ben fejezte be a középiskolát, majd a Washingtoni Állami Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol aktív tagja volt a Phi Kappa Theta Társaságnak.

1972-ben Allen és Gates vásárolt egy Intel 8008-as chipet 360 dollárért, hogy számítógépet építsenek a forgalom mérésére. Paul Gilbert-tel együtt megalapították első cégüket, a Traf-O-Data-t. Gilbert tervezte a hardvert, Allen és Gates írták a szoftvert. A cég csak mérsékelt sikereket ért el, de az ott szerzett tapasztalat fontos volt, amikor néhány évvel később megalapították a Microsoftot.

1974-ben Allen otthagyta az egyetemet, hogy programozóként dolgozzon Bostonban a Honeywell cégnél. Gates ekkor a Harvardon tanult.

Ekkoriban készült el a világ első mikrokomputer készlete, az Altair 8080, és a két barát felismerte a nagy lehetőséget. A számítógéphez programnyelv is kell – elkezdték kifejleszteni az Altair-en használható BASIC nyelvet, amit az Altair gyártója, a Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) meg is vásárolt.

1975-ben Gates otthagyta a Harvardot, az Új-Mexikó állambeli Albuquerque-ba költöztek (itt volt a MITS székhelye), és megalapították a Micro-Soft céget. Céljuk az volt, hogy mikrokomputer nyelveket fejlesszenek és adjanak el. Később a cég nevét Microsoft-ra változtatták. Hogy hogyan indult el a Microsoft a világhír efelé, erről már egy másik cikkben olvashattak.

Bill Gates és Paul Allen - 1981

1983-ban Paul Allen-nél Hodgkin-kórt diagnosztizáltak. Betegségét sikeresen kezelték sugárterápiával és csontvelő-átültetéssel, de gyógyulása után már nem tért vissza a Microsofthoz. Hivatalosan 2000 novemberében mondott le az igazgatótanácsban betöltött pozíciójáról, de szenior tanácsadó maradt. A Forbes magazin szerint ebben az évben ő volt az Egyesült Államok harmadik leggazdagabb embere.

2007-ben és 2008-ban rajta volt a Time Magazin „A világ 100 legbefolyásosabb embere” című listáján.

Élete nemcsak a Microsofthoz kötődik. Miután eltávolodott a cégtől, saját vállalatokat alapított, és nagyon sok pénzt fektetett jótékonyságba. Ennek a cikknek a kereteit meghaladja, hogy mindent felsoroljak, amivel foglalkozik, csak azt szeretném érzékeltetni, hogy mennyi minden érdekli a számítástechnikán kívül.

1986-ban megalapította a Vulcan Ventures-t azzal a céllal, hogy kezelje a befektetéseit. A cég égisze alatt több, mint 50 vállalatba fektetett be, melyek az ipar különböző területein tevékenykednek: van köztük kábel tv, telekommunikációs vállalat, technológiai, szórakoztató, biotechnológiai, olaj- és ingatlan társaság.

1987-ben alapította a „Paul G. Allen Family Foundation”-t (Paul G. Allen Családi Alapítvány), hogy a jótékonysági munkáját vezesse.

Orvosi kutatásokat is támogat – az „Allen Institute for Brain Science” egy független orvosi kutató szervezet, amely innovatív agykutatással foglalkozik, és adatait ingyenesen elérhetővé teszi a nagyközönség számára.

Paul Allen szponzorálta a SpaceShipOne megépítését. Ez egy többször felhasználható, légi indítású űrrepülőgép, melyet kizárólag magántőke felhasználásával fejlesztettek ki űrturisták szállítására. Támogatja a SETI programot is.

AZ 1980-as évek végén 18 millió dollárt adományozott a Washington Egyetemnek, hogy új könyvtárat építsenek, melyet az apja után Kenneth S. Allen-nek neveztek el. 2003-ban 5 millió dollárral támogatta a „Faye G. Allen Center for Visual Arts” (Faye G. Allen Képzőművészeti Központ) megalapítását, mely az édesanyjáról kapta a nevét.

Múzeumokat is alapított, többek között a Science Fiction Museum and Hall of Fame-et és az Experience Music Project-et Seattle-ben.

Az Experience Music Project ad otthont Allen Jimmy Hendrix-gyűjteményének, amely többek között azt a gitárt is tartalmazza, amelyen a legendás gitáros Woodstock-ban játszott.

Így nyitotta meg Paul Allen az Experience Music Projectet.

És még egy érdekesség: a képen látható viráglegyet (Eristalis alleni), amely csak Costa Ricában található meg, Paul Allenről nevezték el.

A fenti áttekintés korántsem teljes, de már ez alapján is megállapíthatjuk, hogy Paul Allen érdekes és sokoldalú ember. És furcsa, hogy bár együtt alapították meg a Microsoftot Bill Gates-el, és Paul Allen is rajta van a világ leggazdagabb embereinek listáján, mégsem olyan ismert, mint a barátja. Végigmehet az utcán anélkül, hogy autogramért zaklatnák.

Vissza a listára