Annyi szó esett már a DOS-ról a megelőzőekben, hogy most már ideje lenne jobban megismerkedni vele.
Amennyiben az ősforráshoz akarunk visszamenni, kétségtelenül emberi tragédiák és emberi butaságok láncolata tárul elénk. A DOS gyökerei Gary Kildall és a Digital Research CP/M (Control Program for Microcomputers) nevű programjáig nyúlnak le. A mára elfelejtett programozó elfelejtett programjáról senki sem gondolná, hogy korának legsikeresebb operációs rendszere volt, 600000 darabot adtak el belőle, a mikroszámítógépes piac 70%-át uralta. A software- akkori ára 259$ volt.

dosdobozos.jpg

Kildall ideje akkor jött volna el, amikor az IBM megkereste őt, hogy írjon a számukra egy operációs rendszert (a továbbiakban OS), azonban ő azt mondta, beszéljenek ügyvéd feleségével (!), aki viszont nem akart aláírni egy olyan szerződést, amely kizárólagos jogokat biztosít az IBM számára a CP/M-et illetően. Az IBM emberei megvonták a vállukat, hazaballagtak, és megkérdezték Bill Gates-et (akinek már volt neve a számítástechnikában a Windows előtt is), nem akar-e egy zsák pénzt keresni.

kidall.jpg        billgates.jpg
Gary Kildall                        Bill Gates

Gates rövid gondolkodás (:-) után elfogadta az ajánlatot, de, mivel addig még soha nem írt OS-t, a Seattle Computer Products (SCP)-tól (szemérmesen hallgatva az IBM-ről) 25000 dollárért megvette az MS-DOS másik ősének, a QDOS-nak - egyelőre még nem kizárólagos - jogait. Természetesen a QDOS a CP/M-en alapult - szegény Kildall...

Miután Gates-ék kaptak egy kész programot, üldögéltek rajta egy kicsit, aztán egyben a QDOS íróját is "kibérelték" (Tim Paterson egyébként nemsokára elhagyta az SCP süllyedő hajóját, majd saját cégét a Falcon Technology-t pár év múlva megvette a Microsoft), hogy írja át az op-rendszerét az IBM PC-jére. Tim Paterson nevéhez fűződik többek közt a Microsoft Visual Basic-je is.

timpaterson.jpg
Tim Paterson

Tim Patersonnak valószínűleg akkor esett le, hogy elég rosszul járt - de akkor már mindegy volt. A programozó munkáját az IBM felügyelte, és 300 hibát irtottak ki a programból, amíg megjelentették. Mivel a program sikere biztos volt, Bill Gates 1981 júliusban minden jogot megvett a Seattle Computer Products-tól 50000 dollárért. Sőt, az IBM-nél elérte, hogy a DOS jogai nála maradjanak, és a programot szabadon adhassa el, így ne csupán az IBM gépeihez adott OS legyen.

A Seattle CP még tett egy utolsó próbát, hogy mentse a menthetőt, és beperelte a Microsoftot, amiért elhallgatták, hogy miért szeretnék megvenni a QDOS-t, és ezzel a valós értékénél lényegesen alacsonyabb áron kapták meg a programot. A bíróság megítélt ugyan kártérítést, de hallott már valaki a Seattle Computer Products-ról?

Az első DOS végül 1981 augusztus elsején jelent meg, és csak IBM gépeken lehetett alkalmazni - a neve is más volt, bár hivatalosan , akkor még PC-DOS-nak hívták. Az első nem IBM gépre írt DOS-t Tim Paterson 1982 márciusában fejezte be. A program az MS-DOS nevet kapta.

dosplakat.jpg      doskepernyo.jpg

Mivel DOS-ból számtalan létezik, fölösleges lenne a Windows-hoz hasonlóan felsorolni, hogy melyik változat mikor jött ki, és mit tartalmazott, de pár érdekesebb adatot azért említsünk meg.

A DOS 2.0 (1983) már elbírt a tíz MB-os winchesterekkel (régi szép idők). A 3.0 (1984) pedig már a 32 MB-osakkal is. A 3.1 (1984) tudta kezelni a hálózatokat. A számítástechnika fejlődésére jellemző, hogy a 4.0 (1988) már két gigabyte-ig tudta kezelni a winchestereket, de számos hibával rendelkezett. Az úgy ahogy kijavított verzió, a 4.1 csak egy évvel később jelent meg.

Az 5.0 (1991) valódi áttörés volt, ne felejtsük, hogy ekkor már hat éve párhuzamosan folyt a Windows és a DOS fejlesztése. A legújabb változatban már volt szövegszerkesztő, winchester-partícionáló, és a high memory, valamint az upper memory használatával gyorsította a gépet.

A 6.0 (1993) antivírus-programot is tartalmazott,  lemez-töredezettség mentesítőt, egy Double Space nevű tömörítő programot, valamint egy memóriakezelőt, a Memmakert. Ma ezeken már csak nevetünk, de akinek személyes élményei vannak arról, hogy hogyan duplázta meg a winchesterét, vagy tisztította ki a memóriát, amikor lereccsent a gép, és semmi nem akart futni, annak még ma is bepárásodik a szemüvege.
Az utolsó DOS-t 7.1-es verziószámmal illették, és 1997-ben jelent meg.