A DOS rövid története

Közzétéve: 2007.06.25.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
A DOS rövid története

Annyi szó esett már a DOS-ról a megelőzőekben, hogy most már ideje lenne jobban megismerkedni vele.

Amennyiben az ősforráshoz akarunk visszamenni, kétségtelenül emberi tragédiák és emberi butaságok láncolata tárul elénk. A DOS gyökerei Gary Kildall és a Digital Research CP/M (Control Program for Microcomputers) nevű programjáig nyúlnak le. A mára elfelejtett programozó elfelejtett programjáról senki sem gondolná, hogy korának legsikeresebb operációs rendszere volt, 600000 darabot adtak el belőle, a mikroszámítógépes piac 70%-át uralta. A software- akkori ára 259$ volt.

Kildall ideje akkor jött volna el, amikor az IBM megkereste őt, hogy írjon a számukra egy operációs rendszert (a továbbiakban OS), azonban ő azt mondta, beszéljenek ügyvéd feleségével (!), aki viszont nem akart aláírni egy olyan szerződést, amely kizárólagos jogokat biztosít az IBM számára a CP/M-et illetően. Az IBM emberei megvonták a vállukat, hazaballagtak, és megkérdezték Bill Gates-et (akinek már volt neve a számítástechnikában a Windows előtt is), nem akar-e egy zsák pénzt keresni.

Gary Kildall Bill Gates

Gates rövid gondolkodás (:-) után elfogadta az ajánlatot, de, mivel addig még soha nem írt OS-t, a Seattle Computer Products (SCP)-tól (szemérmesen hallgatva az IBM-ről) 25000 dollárért megvette az MS-DOS másik ősének, a QDOS-nak - egyelőre még nem kizárólagos - jogait. Természetesen a QDOS a CP/M-en alapult - szegény Kildall...

Miután Gates-ék kaptak egy kész programot, üldögéltek rajta egy kicsit, aztán egyben a QDOS íróját is "kibérelték" (Tim Paterson egyébként nemsokára elhagyta az SCP süllyedő hajóját, majd saját cégét a Falcon Technology-t pár év múlva megvette a Microsoft), hogy írja át az op-rendszerét az IBM PC-jére. Tim Paterson nevéhez fűződik többek közt a Microsoft Visual Basic-je is.

Tim Paterson

Tim Patersonnak valószínűleg akkor esett le, hogy elég rosszul járt - de akkor már mindegy volt. A programozó munkáját az IBM felügyelte, és 300 hibát irtottak ki a programból, amíg megjelentették. Mivel a program sikere biztos volt, Bill Gates 1981 júliusban minden jogot megvett a Seattle Computer Products-tól 50000 dollárért. Sőt, az IBM-nél elérte, hogy a DOS jogai nála maradjanak, és a programot szabadon adhassa el, így ne csupán az IBM gépeihez adott OS legyen.

A Seattle CP még tett egy utolsó próbát, hogy mentse a menthetőt, és beperelte a Microsoftot, amiért elhallgatták, hogy miért szeretnék megvenni a QDOS-t, és ezzel a valós értékénél lényegesen alacsonyabb áron kapták meg a programot. A bíróság megítélt ugyan kártérítést, de hallott már valaki a Seattle Computer Products-ról?

Az első DOS végül 1981 augusztus elsején jelent meg, és csak IBM gépeken lehetett alkalmazni - a neve is más volt, bár hivatalosan , akkor még PC-DOS-nak hívták. Az első nem IBM gépre írt DOS-t Tim Paterson 1982 márciusában fejezte be. A program az MS-DOS nevet kapta.

Mivel DOS-ból számtalan létezik, fölösleges lenne a Windows-hoz hasonlóan felsorolni, hogy melyik változat mikor jött ki, és mit tartalmazott, de pár érdekesebb adatot azért említsünk meg.

A DOS 2.0 (1983) már elbírt a tíz MB-os winchesterekkel (régi szép idők). A 3.0 (1984) pedig már a 32 MB-osakkal is. A 3.1 (1984) tudta kezelni a hálózatokat. A számítástechnika fejlődésére jellemző, hogy a 4.0 (1988) már két gigabyte-ig tudta kezelni a winchestereket, de számos hibával rendelkezett. Az úgy ahogy kijavított verzió, a 4.1 csak egy évvel később jelent meg.

Az 5.0 (1991) valódi áttörés volt, ne felejtsük, hogy ekkor már hat éve párhuzamosan folyt a Windows és a DOS fejlesztése. A legújabb változatban már volt szövegszerkesztő, winchester-partícionáló, és a high memory, valamint az upper memory használatával gyorsította a gépet.

A 6.0 (1993) antivírus-programot is tartalmazott, lemez-töredezettség mentesítőt, egy Double Space nevű tömörítő programot, valamint egy memóriakezelőt, a Memmakert. Ma ezeken már csak nevetünk, de akinek személyes élményei vannak arról, hogy hogyan duplázta meg a winchesterét, vagy tisztította ki a memóriát, amikor lereccsent a gép, és semmi nem akart futni, annak még ma is bepárásodik a szemüvege.

Az utolsó DOS-t 7.1-es verziószámmal illették, és 1997-ben jelent meg.

Vissza a listára