A TV-k új generációi

Közzétéve: 2011.09.26.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
A TV-k új generációi

Csak másfél éve írtam cikket a TV-k fejlődéséről (HDTV és 3DTV), és annyi új fejlesztés jelent meg azóta, hogy egy újabb összefoglalót láttam szükségesnek.

A TV-k új generációi

Akiket a TV-k története érdekel, azok olvassák el a fent említett két cikket, én ebben az írásban csak a legújabb fejlesztésekről szólok. Ezek nagy része a mozi élményt kívánja nyújtani otthon, és persze a számítógépek szolgáltatásait.

Kezdjük a Sony "HMZ Personal 3D Viewer" nevű készülékével. Ez a kilencvenes évek virtuális sisakjaira hasonlít, de olyan élményt nyújt, mintha egy 20m-es vásznat 20m távolságból néznénk. A képet a szem előtt lévő miniatűr OLED-képernyők szolgáltatják akár térhatású üzemmódban is, a térhatású hang pedig beépített fejhallgatón érkezik a nézőhöz. Képe kristálytiszta és pengeéles (mindkét képernyő 1280x720 pixeles felbontást használ). A HMZ-hez ráadásul akár Blu-ray-lejátszót vagy játékkonzolt is csatlakoztatni lehet. Persze hátrányai is vannak:

Egyszerre csak egy ember nézheti, míg a TV elé odaülhet az egész család. A gyártó 15 évesnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlja, mivel az eszköz az agy olyan részeit stimulálja, amely esetükben még fejlődés alatt áll.

Egyelőre csak Japánban kapható 150000Ft körüli áron.

A lézer TV nem új ötlet, bár régebbi cikkeimben nem említettem, mert még nem valósult meg akkor. A technika azon az elven alapul, hogy három lézersugár, vörös, zöld, és kék színű hátulról világítja meg a képernyőt, és keveri ki a színeket. Most azért említem meg, mert az IFA szórakoztatóelektronikai expón Berlinben (2011. szeptember 5-én) bemutatkozott és úgy tűnik, még idén a boltokba is kerül.

Ennek a TV-nek csak előnyei vannak. Nem melegszik a többi hátulról vetítő TV-vel ellentétben, kicsi a fogyasztása, egy 190 cm-es átlójú készülék 85w-os, sokkal több szín megjelenítésére képes, mint a hagyományos LCD, és plazma TV-k, és nagy a fényereje. Bár hátulról vetíti ki a képet, a készülék csak 30cm vastag. A fényforrás napi 8 óra működés mellett 12 évig használható. A TV ára elég borsosnak ígérkezik, 1,2 millió Ft-tól indul.

Egyébként ez a technológia nem csak a TV-k körében ismert, maga a kivetítő elfér egy gyufásdoboz méretű házban, így mobiltelefonok és egyéb mini projektorok is tartalmazhatják.

A szemüveg nélküli 3D-s TV-t megemlítettem a 3DTV cikkben is, de a technika azóta jelentősen fejlődött. A Toshiba 55LZ2 típusú készüléke (fent) egy beépített kamera segítségével érzékeli a nézőt (sőt nézőket!!, egyszerre 9-en nézhetik), és más-más képet sugároz a bal és a jobb szemükbe, létrehozva így a 3D élményt. Fantasztikus! A fejkövető rendszer követi a nézők mozgását is. Az új csúcstévé nem egyszerűen HD-felbontású, ennek négyszeresére képes: képe 3840*2160 pixeles. Nem lesz egyszerű dolga ilyen felbontású filmeket szereznie annak, aki úgy dönt, hogy kifizeti a nyolcezer eurós - több mint kétmillió forintos - árat a készülékért. Mellékesen a készülék csatlakoztatható az Internethez, és képes a műsorok felvételére is USB eszközökre.

Amúgy a szemüveges 3D TV-k ára jelentősen csökkent az utóbbi időben. Az aktív szemüvegesek (a TV jelére kapcsolgatja a szemüveg két lencséjét) drágábbak, a passzívak (polár szűrős) olcsóbbak, de az áruk közelíti a hagyományos készülékekét. Elképzelhető, hogy az emberek nemsokára akkor is 3D TV-t vesznek majd, ha igazából nem is akarják kihasználni ezt a képességet.

Újdonságnak számít az LG LW980S TV-je. 3D TV, passzív szemüveggel, de ami fontos, hogy a háttérvilágítást egy LED mátrix végzi. A LED-ek ki is kapcsolhatók, így a fekete szín valódi fekete, nem az LCD-nél megszokott szürke. Több más szolgáltatás mellett figyelemre méltó a videojátékosoknak szánt Dual Play nevű technológia. A két játékos megfelelő szemüveggel ugyanazon a képernyőn a saját képét látja. Így mindkét játékos rendelkezésére áll a teljes képernyő. Ugyancsak az LG rukkolt elő a PZ850 típussal, amely speciális védőburkolatot kapott, és érintőképernyőként is használható Pentouch TV. A felhasználók a távvezérlőn egyetlen gombnyomással aktiválhatják az érintőceruzás üzemmódot, és így hozzáférhetnek, majd a képernyőn keresztül szabadon szerkeszthetik a számítógépen tárolt fájlokat és egyéb tartalmaikat (lent).

A Phillips TV-je 21:9-es képarányú. A HDTV cikkben írtam, hogy ez a szabvány a 16:9-es arányt támogatja, de természetesen az új készülék is képes ezt is megvalósítani. A TV-n fekete csíkok nélkül élvezhetjük a mozifilmeket, de egyetlen kapcsolással nézhetünk bármely más képarányú, akár 3D-s filmet is. A kép a képben funkcióval az aktuális műsor mellett böngészhetünk más műsorok között is. Érdekes szolgáltatás, hogy a TV megvilágítja a mögötte lévő falat is, méghozzá olyan színben, ami kiemeli az aktuális képeket. Az USB csatlakozás már nem is számít újdonságnak.

Nos, a fentiek születtek az utóbbi másfél évben, és a másfél évvel ezelőtti csúcstechnikával vannak roskadásig a polcok. A fejlődés valóban szédületes!

Vissza a listára