A Holdraszállás informatikai háttere

Közzétéve: 2009.02.10.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
A Holdraszállás informatikai háttere

A 20. századot nagyon sokféle kornak hívták már. Először atomkornak, azután űrkorszaknak, végül az Internet korának. Tény, hogy a század végére a számítástechnika robbanásszerű elterjedése a jellemző, ami az emberi élet minden részébe beférkőzött, tehát talán az utolsó elnevezés a legjellemzőbb, de rám a legnagyobb hatással az űrhajózás volt. Még most is elolvasom a Tudomány rovatok ide vonatkozó részeit, de gyermekkorom meghatározó élménye volt a holdraszállás. A megvalósítás az akkori tudomány és technika csúcsát jelentette. Ebben kulcsszerepük volt a számítógépeknek, ami a ma emberének természetes is, de talán meglepőnek számít, hogy az űrhajó számítógépének háttértára 74KB, a RAM-ja 4 KB volt. Ma, amikor egy sótartót is AutoCad-del terveznek, gigabájt RAM-okkal és többmagos processzorokkal, talán meglepőek ezek az adatok.

A holdraszállás számítógépes háttere

Talán a korszakkal kezdeném. A második világháború végéig a németeken kívül senki nem tudott ballisztikus rakétát építeni. Maximum a Katyusáig jutottak a többiek (hatótávolság: 1-2 km), de olyat, mint a V2, amelyik a kontinensről indítva Angliában célba talál, csak a németek tudtak. A győztes hatalmak természetesen minden információt és tudóst, mérnököt igyekeztek megszerezni a háború után, és nemsokára el is kezdődött az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztése mindkét oldalon, amivel elérhették egymás területét. (a Szovjetunió és az USA ekkor már fenyegették egymást, ez volt a hidegháború kezdete.) Ezekből a rakétákból fejlesztették ki - először a szovjetek - az első űrrakétát, és állították pályára az első műholdat, a Szputnyikot 1957. október 4-én.

Az amerikaiak is gondolkodtak már ezen, ezért maga a tény várható volt. Amin megdöbbentek, az a műhold tömege volt (600 kg), amire egyrészt ők még nem voltak képesek, másrészt ez azt jelentette, hogy az oroszok a világ bármely részére el tudják juttatni a világ legnagyobb bombáját is. Ettől az időponttól indult az űrverseny. Az USA azonnal pénzt pumpált az űrkutatásba, és 1958. február elsején ők is felbocsátották a saját műholdjukat, az Explorer-I-et. A kilövést és pályára állítást egy Burroughs típusú elektroncsöves számítógép végezte, amely 3 m hosszú, és 2 m magas volt, és összes tároló kapacitása 5 KB –ot tett ki..

Itt át kell térnünk a technikai fejlődésre.

Aki már tanult számítástechnikát, az megtanulta a számítógép generációkat is. A 40-es években az elektroncső volt a gép lelke (1. generáció). Ez nagy volt, és az első valamire való gépben 18000 db működött. Ez a gép több emelet magas volt, és egy óriási terem volt tele vele. A 60-as években az elektroncsövet felváltotta a tranzisztor, amely hatalmas méretcsökkenést jelentett (2. generáció). A 70-es évek az integrált áramkörök évtizede volt. Egy-egy integrált áramkör több tízezer tranzisztort tartalmazott (3. generáció). Az integrált áramköröket a processzorok váltották fel a 80-as években, amelyek már milliószámra tartalmazták a tranzisztorokat (4. generáció), és itt tartunk ma is.

Mindezt azért bocsátottam előre, hogy értékelni tudják az akkori gépek fejlettségét. Már a fent leírt gép (a Burroughs) is nagyon modernnek számított, hiszen a tranzisztoros gépek csak a következő évtizedben jelentek meg. Az Apolló programhoz használt gépek pedig (még mindig a 60-as években) már integrált áramköröket tartalmaztak (Ez volt az integrált áramkörök első alkalmazása a világon!) Akkor nézzük konkrétan a küldetést: 1. A háromfokozatú rakétának a második szökési sebesség fölé kellett gyorsítania az űrhajót, és pályára kellett állítania. Ez után eseménytelen napok következtek, amíg elérték a Holdat. 2. Ott - megint a számítógépnek - Hold körüli pályára kellett állítania az űrhajót, amiről levált a holdkomp. 3. A holdkomp vezérlése is a computer feladata volt, hogy puhán landoljon.

Ekkor kiszállt a két űrhajós, megérkezett a Földre Armstrong híres „kis lépés az embernek, de nagy lépés az emberiségnek” üzenete, összegyűjtöttek kb. 20 kg holdkőzetet, és beszálltak a holdkompba, hogy visszatérjenek. 4. Számomra ez a visszatérés volt a csúcsteljesítmény. Fönt valahol kering egy néhány méteres test, és ők úgy szállnak fel, hogy azt kint a végtelen űrben eltalálják, sőt dokkolnak rajta, amihez ugye legalább cm-es pontosság kell. Persze ezt is a számítógép vezérelte. 5. És persze a Föld megközelítése, ahol megint nem lehet tévedni, mert, ha rossz szögben érik el a légkört, eléghet az egész űrhajó, vagy visszapattanhat, mint a vízen kacsázó kavics. És ez is hibátlanul sikerült!

Most jön a lényeg, a gépek:

A hardver:

Lent a földön egy óriási számítóközpont működött, az akkori csúcsgépekkel. Erről annyit érdemes tudni, hogy egy 1995-ös 386-os gép többet tudott, mint az egész számítóközpont együttvéve.

Az űrhajó keringő részén egy 30 kg tömegű számítógép volt. Tartalmazott 5000 integrált áramkört, 74 KB rögzített memóriát, és 4 KB átírható memóriát, amit ma RAM-nak neveznénk. A memóriákat műanyagba ágyazott, ferritgyűrűk köré szőtt rézvezetékek alkották. Egy ugyanilyen gép volt a holdkompon is.

Mindkettőhöz tartozott még egy-egy 10 kg – ot nyomó beviteli, és megjelenítő eszköz (balra). Ezen csak számbillentyűk voltak, meg néhány speciális gomb, és fotodiódás kijelzők. A parancsokat a "Verb" gomb megnyomását követően lehetett kiadni, míg az adatokat a "Noun" gomb egyidejű lenyomásával lehetett bevinni.

A szoftver:

A rögzített memória tárolta a programokat, az állandó paramétereket és a Holdra szálláshoz szükséges koordinátákat, melyek összesen 36864 "szóból" álltak, mindegyik 16 bit hosszúságú volt. Ez összesen 74 kilobájtnyi memóriát jelent. A törölhető memóriában kaptak helyet a számítások eredményei, illetve itt foglaltak helyet a logikai műveletek regiszterei. Ez a memória csupán 2048 x 16 bitnyi adatot volt képes tárolni.

Bár a számítógépek igen lassúak voltak és hihetetlenül kevés memóriával rendelkeztek, már valós idejű, többszálú programfuttatásra képes multitasking rendszert kaptak (multitasking=Több, egymástól független program egyidejű futtatása). Mivel igen kevés memória állt rendelkezésre, a programoknak osztozniuk kellett a memóriacímeken. A fejlesztőknek a tesztelés során arra kellett a legnagyobb figyelmet fordítaniuk, hogy a programok ne használjanak azonos memóriaterületet futásuk során. Az adatok véletlen felülírása veszélybe sodorta volna a küldetést és az űrhajósok életét is.

A számítógépeket felkészítették arra az esetre is, ha valami miatt újra kellene indítani őket, illetve a hibatűrés is elsődleges szempont volt a fejlesztés során. A megszakítás-vezérelt rendszer egyes kritikus programokat, például az automatikus pilóta programot magasabb prioritáson futtatta, ennek köszönhetően azok akkor is üzemeltek, ha a számítógép többi programja hibásan működött vagy lefagyott.

Cikkem végén a szokásos „csemege” is ehhez kapcsolódik.

Azon a bizonyos 1969. július 20-ai napon Neil Armstrong és Buzz Aldrin beszállt a holdra-szálló modulba és megkezdte az ereszkedést. Mindössze 2000 méter magasan jártak és a rakéták hat perce üzemeltek a végső, 12 perces lassítási művelet során, amikor a számítógép sárga jelzőfénye kigyulladt és a rendszer 1202-es hibát, memória túlterhelést jelzett. Az űrhajósok eligazítást kértek a központtól.

A memória túlterhelést a radarvezérlő program okozta. A hibatűrő számítógép azonban ezeket a másodlagos, az ereszkedés szempontjából lényegtelen adatokat figyelmen kívül hagyta, s folytatta a kritikus számításokat. A végső szót Steve Bales, a vezérlőteremben tartózkodó 26 éves AGS-szakértő (AGS=Apollo Navigációs Rendszer) mondta ki, miután a szimuláció során hasonló problémákat megtapasztalt Jack Garman is megerősítette abban, hogy a küldetés tovább folytatódhat. Bales később gyors és helyes döntéséért szintén megkapta az űrhajósoknak is járó Szabadság Érem kitüntetést.

A visszatérés előtt a számítógépet többször újraindították, s bár a radar programja továbbra sem működött megfelelően - folyton 1201-es vagy 1202-es hibát jelzett a számítógép -, a rendszer képes volt minden fontos művelet elvégzésére, így az űrhajósok elhagyhatták a Holdat, és végül épségben hazatérhettek.

Vissza a listára