Filekezelők, Commanderek

Közzétéve: 2009.12.27.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
Filekezelők, Commanderek

A számítógép használók nagy része találkozott már a Total Commander programmal. Aki nem, annak ajánlom, próbálja ki. Kicsit más a kezelése, mint a Sajátgépé vagy az Intézőé, de könnyű megtanulni, és nagyon hasznos. Ez a cikk erről a programról, és a megelőző méltán legendás Norton Commanderről szól.

A Commanderek

A Total Commander egy fájlkezelő. Ha rákeres valaki, könnyen megtalálja, és letöltheti a 30 napos próba verziót. A program 30 nap után is tovább használható, csak egy üzenet jelenik meg indítás után. Mindent tud, amit egy fájlkezelőnek tudni kell: könyvtárat létrehoz, töröl, vált, átnevez, fájlokat másol, megjelenít, szerkeszt, átnevez, kicsomagol, tömörít, és amit az Intéző nem tud: FTP kapcsolatot is létrehoz, vagy bont. Kényelmes, hasznos, jó, de nem valami fantasztikus dolog. Bármennyire furcsa, az eredeti ötlet és program, amely Peter Nortontól származott, döbbenetes volt, de, hogy megértsük miért, vissza kell mennünk a 80-as évek elejére.

A Norton Commander.

Az első IBM PC operációs rendszere a DOS volt, a nagygépes Unix-ok lebutított változata. A név a Disk Operating System rövidítése volt, és nem is tudott többet, mint lemezeket kezelni. Lemez alatt ekkor kizárólag mágneslemezt kellett érteni, az optikai tárolás még csak elvi szinten létezett néhány kutató fejében. A lemezkezelés pedig a következő műveletekből állt: partícionálás, formázás, könyvtárkezelés, fájlkezelés. Persze, akkor is voltak plusz segédprogramok, amikkel további műveleteket lehetett végezni, úgymint: rendszerinformációk lekérése, lemezellenőrzés, törölt fájlok visszaállítása, fájl attribútumok lekérdezése, módosítása, töredezettség-mentesítés, stb. Aki ezeket ma olvassa, még mindig nem érti, mi ebben a pláne. Az alapvető eltérés az akkori és a mai számítógép kezelés között a felület. Egy mai gépen is meg lehet csinálni a fenti műveleteket grafikus felületen, néhány kattintással. Akkor viszont karakteres, parancssoros felület volt. Ajánlom, aki nem tudja milyen az, indítsa el a kellékekben a Parancssort. Nos, akkor az látszott az egész képernyőn, ami abban az ablakban, vagyis tiszta fekete volt, ki volt írva az aktuális könyvtár neve, és villogott a kurzor, várva a parancsokat (a képen). Írják be, hogy „dir”, és nyomjanak Enter-t. Kiírja az aktuális könyvtár tartalmát. Az ablakban megjelenik egy gördítő sáv oldalt, ha nem fér ki, de akkor egyszerűen lefutott a képernyőről. Ha oldalanként akartuk látni, akkor „dir /p”-t kellett írni, ahol a „p” egy kapcsoló volt a parancshoz. Annál nagyobb guru volt valaki, minél több parancsot és kapcsolót ismert.

És akkor még nem beszéltünk az elgépelésről, mert ha csak egy betűt is rosszul írtunk, már hibaüzenet jelent meg, a várt eredmény helyett.

A DOS-nak még csak a 3.0-ás verziója jelent meg, amikor Peter Norton (a képen, jellegzetesen keresztbefont karral) elkészítette hozzá a Norton Commandert, és a Norton Utilities-t. Ezek a programok valóban robbantak annakidején. Nem voltak grafikusak, még egér sem volt akkor a gépekhez, de annyira felhasználóbarát felületet adtak, hogy sokkal szélesebb közönség lett képes a gépek kezelésére. Kezdjük talán a Commanderrel. A két ablak, amelyekben akár különböző meghajtók tartalomjegyzéke látható egyszerre, óriási újítás volt. A fájlt vagy könyvtárat kiválasztani a nyilakkal lehetett a programindítás, vagy könyvtárba belépés csak egy Enter volt. Elgépelés kizárva.

Az alsó menüsor felsorolta a fontosabb funkció billentyűket pl.: F3 – view, F4 – szerkesztés, F5 – másolás, F6 – mozgatás/átnevezés, F7 – könyvtár létrehozás, F8 – törlés. Minden látszott, és minden egyszerűen működött. Óriási volt.

A Norton Utilities pedig a segédprogramok gyűjteménye volt.
Nézzünk néhányat (a hozzáértőknek ma is eláll a lélegzete a lehetőségek láttán):
Sysinfo - teljes értékű rendszerinformáció.
Disk Editor – a lemezek bármely területe szerkeszthető.
Disk Doctor - logikai és fizikai lemezhibák javítása.
Unerase – törölt állományok visszaállítása.
Speed Disk – lemez optimalizálás.
Norton Cache – lemezműveletek gyorsítása.
Control Center – rendszer paraméterek beállítása.
Unformat – formázás utáni visszaállítás.
File Fix – Lotus, és dBase állományok javítása.
Erase Protect – állományvédelem törlés ellen.
Diskreet – állomány, és meghajtó titkosítása.
File Attributed – fájl attribútumok beállítása. Persze, volt versenytársa, a PC TOOLS, de a Norton csomag máig emlékezetes maradt, míg a versenytárs teljesen a feledésbe merült.

A Windows grafikus felülete, az egérkezelés megint csak leegyszerűsítette a géppel való munkát, de a Norton csomag még sokáig tovább élt, Norton Desktop néven.

1990-ben Peter Norton eladta cégét a Symantec-et, de néhány programban máig találkozhatunk a nevével, pl.: Norton AntiVirus, Norton Internet Security, Norton Personal Firewall, Norton AntiSpam,Norton PartitionMagic, Norton Ghost. A nevek többsége önmagáért beszél, a Ghost képes CD-re menteni a teljes merevlemezt, és később teljesen pontosan visszaállítani a lementett állapotot. Oktatásban nagyon praktikus, bármi történik a gépekkel (vírus, véletlen törlés, stb.), negyed óra alatt visszaállítható a működőképes állapot, természetesen az összes felinstallált programmal együtt.

A Total Commander

Christian Ghisler 1969-ben született Svájcban, 26 évvel fiatalabb Nortonnál. Az a generáció, amelyik látta a DOS-t, a Norton Commandert és a Windows-t is. Ő úgy gondolta, hogy az eredeti Norton Commander arculat a Windows alatt is sikeres lesz. Delphi-ben kezdte fejleszteni a fájlkezelőjét, és 1993-ban jelentette meg Windows Commander néven. Egyrészt sokan emlékeztek még a nagysikerű elődre, másrészt valóban jó volt a program, és többet tudott a Microsoft fájlkezelőinél, így rohamosan terjedt. 2002-ben, miután a Microsoft perrel fenyegetőzött, változtatták meg a program nevét Total Commanderre. A program egyébként ma is fejlődik, új fájlformátumokat kezel, mobil alkalmazásokhoz is használható, sokféle tömörítést végez és talán az egyetlen fájlkezelő, amely képes egyszerre mutatni a windowsos, és linuxos meghajtók tartalmát!

Idén szeptemberben jelent meg a 7.50-es verzió, amely már a Windows 7 –es fejlesztéseket is tartalmazza pl.: másolás/áthelyezés progress bar a tálcán, az F3-mal megnyitott fájlok új ablakban jelennek meg, 64 bites működés.

Nagyon sok embert láttam PC-t kezelni. Aki csak a Windows-t ismeri, az a Sajátgépet, vagy az Intézőt használja. Aki viszont kipróbálta a Total Commandert, az általában annál is maradt.

Vissza a listára