Intelligens épületek

Közzétéve: 2010.12.09.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
Intelligens épületek

Kevesen tudják, hogy A Prahova-völgyi kastély (jobbra), a román királyok nyári rezidenciája 1883-ban készült el, és ez volt Európa első teljes egészében árammal megvilágított kastélya. Az 1900-as években a kastély újabb emeletet kapott, és a főtorony magasságát is megemelték. Az épületet lifttel és központi porszívóval is ellátták.

Nos, remélem, mindenkit kellemesen érint, hogy olyan luxus veszi körül, mint a királyi családokat a múlt század elején. Ez a cikk arról szól, mi az elérhető luxus 2010-ben.

Ha házakról, lakásokról esik szó, az ára, az elhelyezkedése, és a szobák száma után a legfontosabb kérdés a rezsi, abból is főként a fűtés. Én felújított panelban lakom, és nagyon örülök, hogy fele a fűtésszámlánk a réginek. Persze, lehetne még kevesebb is, ha nem én szabályoznám a fűtést, hanem rábíznám egy automatikára. Ez nagyon egyszerű berendezés, termosztátnak hívják. Beállítunk egy hőfokot, és ha ez alá megy a hőmérséklet, fűteni kezd. Lehetne a világításon is spórolni, ha nem mindig teljes fénnyel világítanának a lámpák, hanem lehetne állítani a fényerőt, és persze, ha soha nem maradna véletlenül égve. Úgy tűnik, hogy ahhoz, ha mindent: a fűtést, világítást, vizet, és a lakás őrzését is meg szeretném oldani, mindegyikhez külön berendezéseket kell beszerezni, felszerelni, és persze nekem állítgatni. Nos a helyzet sokkal egyszerűbb, és olcsóbb.

Mindazoknak, akik házépítésen gondolkodnak, azt tanácsolom, hogy építsenek passzív házat (fent), és rögtön építsék be az intelligenciát is. Egy ház költségéhez képest ezek a beruházások alig jelentenek valamit: az intelligencia 250.000 FT-nál kezdődik (persze, határ a csillagos ég, de ezzel már az alap funkciók meglesznek, és olcsón bővíthető), a passzív ház a jó hőszigetelésnél kezdődik, ami megint csak nem túl nagy pluszköltség.

Nézzük, mit is jelentenek ezek a gyakorlatban.
Passzív házakat 1990-ben kezdtek el építeni Németországban. Ezek olyan épületek, amelyek alig fogyasztanak vizet és energiát. Falaik vastagok (50 cm), és nagyon jó hőszigetelők, a mosdóvizet és az esővizet is felhasználják, pl. wc öblítésre; a háztetőn napelemek vannak, és az energiát raktározni is képesek, hogy akkor használják fel, amikor szükség van rá. A ház szellőzését olyan szellőztető rendszer biztosítja, amely az elhasznált levegővel fűti a beszívott friss levegőt, és a hulladékok nagy részét komposztálják, hogy ezzel is óvják a környezetet. A meleg víz is napenergiával készül. Teljesen friss információ (2010), hogy egy ilyen családi ház fűtése 1 évre 12000 Ft volt.

Ha már a királyi családok szóba kerültek, meg kell említeni, hogy a londoni Buckingham palota (balra) az Egyesült Királyság legkevésbé környezetbarát épülete, második helyen a környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium áll. A királyi család is éppen egy teljes felújításon gondolkodik.

Az intelligens házak is hozzájárulnak a költségek csökkentéséhez, de itt a kényelem, és a biztonság is elsődleges szempont. Felsorolás helyett kövessük végig, mit végez el egy intelligens ház, miközben benne élünk.
Egy remek animációt találtam a következő címen:
http://www.domintell.hu/en/SWF_HUN/HomeAutomatisation_HUN.html

Távozáskor a vagyonvédelmi berendezés bekapcsolásával lekapcsolódnak a lámpák, a nem használt villamos berendezések, mely funkció nemcsak energetikai, hanem tűzvédelmi szempontból is előnyös. A fűtésvezérlő utasítást kap, hogy csökkentse a helyiségek hőmérsékletét 3-5 fokkal - nyáron természetesen a klímavezérlő növeli a hőmérsékletet. (Érdekességképpen megemlítjük, hogy 1°C hőmérsékletváltoztatáshoz +3-6% energia-befektetés szükséges, tehát 3-4°C hőmérsékletváltozás 15 vagy akár 20% energia-megtakarítást jelenthet.). A garázsajtót a távozás után 2 perccel csukja be automatikusan, és az elszívó ventillátort még 5 percig működteti, majd itt is bekapcsolja a vagyonvédelmi berendezést.

Megérkezéskor a helyzet megfordul. A vagyonvédelmi berendezés jelzésére felkapcsolódik a kezelőegységnél található lámpa, hogy biztonságosan ki tudjuk kapcsolni a riasztót. A kikapcsolással egy időben visszakapcsolódnak a villamos fogyasztók. Jelzést kap a fűtésvezérlő, hogy emelje a közös helyiségekben a hőmérsékletet az előre beállított értékre. Az egyéb helyiségekben csak akkor történik meg a hőmérséklet emelése, amikor ott mozgás van, vagy az előre beállított időóra erre utasítást ad.

Mindeközben a rendszer méri a külső és belső hőmérsékleteket, mely alapján korrigálni tudja a beállított értékeket, összehangolja a napkollektort a hűtő/fűtő berendezéssel. Amennyiben nyáron erősen süt a nap, leereszti az árnyékolókat, reluxákat, és beállítja az árnyékoló lamellákat a megfelelő irányba, hogy elkerülje az üvegházhatás kialakulását, és ezzel jelentős energiát takarítson meg a klímaberendezés kevesebb működtetése révén.
Este, míg a TV-ben a reklám megy, a képernyőre kérjük az egyes helyiségek hőmérsékleti adatait, és átállítjuk az emeleti hálószoba hőmérsékletét 2 fokkal. Közben engedélyezzük a gépjármű felhajtó fűtésének bekapcsolását, mert reggelre hóesés várható. (Természetesen ezt a pára- és hő érzékelő tőlünk függetlenül is megteheti, ha ezt engedélyezzük neki.) Szintén a TV képernyőjén, a fali LCD konzolon, vagy egy távirányítón keresztül átállítjuk a pénteki ébresztési időpontot, mert értekezlet lesz és később kell bemenni.

Amikor este lefekszünk és bekapcsoljuk a vagyonvédelmi berendezést, a lakás bizonyos részein automatikusan lekapcsolódnak a lámpák, villamos berendezések. Ha éjszaka felébredünk és kimegyünk a folyosóra, automatikusan felkapcsolódik az egyik lámpa. De csak halványan, hogy a fény ne zavarjon bennünket! A fürdőszoba lámpa is tudni fogja, hogy ne világítson teljes fénnyel, hanem csak halványan. Persze kézzel felül lehet bírálni a beállításokat, de ilyenkor is éberen vigyáz a rendszer, hogy ha sokáig nincs mozgás a fürdőszobában, visszaveszi a fényt, majd egy idő után le is kapcsolja azt. Ha netán elindulunk egy olyan terület felé, amely védve van, hiszen a vagyonvédelmi berendezés bizonyos területeket éjszaka akkor is figyel, ha otthon vagyunk, akkor a lámpa villan egyet jelezve, hogy a vagyonvédelmi rendszert ki kell kapcsolni.

Ha kint gyanús mozgást hallunk, a pánikgomb megnyomására leereszti az összes redőnyt, és kint egy időre felkapcsolja homlokzat- valamint a kertvilágítást.
Természetesen mindeközben "csendesen" dolgozik a fűtésvezérlő. Tehát a hálószobákban 1-2 fokkal csökkenti a hőmérsékletet az alvás idejére, melyet reggel az időóra automatikusan visszakapcsol figyelembe véve azt, hogy munkanap vagy hétvége van-e, illetve hogy mikorra állítottuk be az ébresztést. A fürdési szokásoknak megfelelően energiatakarékosan vagy gyorsfűtő módban pótolja a használati meleg vizet.
A fűtésről még egy gondolat. Mi történik egy fent említett termosztátos vezérlésnél, ha véletlenül nyitva marad az ablak? Télen teljes erővel fűt, nyáron ugyanígy hűt, pedig mindez teljesen felesleges. Az intelligens házban szellőztetés idejére a fűtés (hűtés) automatikusan lekapcsol. Ha érzékeli a túl sokáig nyitva hagyott ablakot, SMS-t küld, és bekapcsolja a fagymentesítést.

A rendszer képes arra, hogy reggel a rikácsoló ébresztés helyett halkan bekapcsolja a rádiót vagy CD-t, és szép lassan felemeli a hangerőt. Közben, ha kint még sötét van, lassan elkezdi a világítás fényerejét növelni, vagy ha nyár van és már világos, akkor fokozatosan elfordítja a redőny vagy reluxa lamelláit.
No és persze már megfőzte a friss teát, kávét, melyet biztos, ami biztos, egy ideig melegen tart.
Mindez még egyszerűbb a „látványképek” segítségével. A látványkép azt jelenti, hogy az előre beállított fényviszonyokat, de akár fűtési értéket is, el tudunk tárolni, melyet aztán később elő lehet hívni. Ilyen beállítás lehet pl. a nappaliban az olvasáshoz, TV nézéshez, beszélgetéshez, társasjátékhoz, házibulihoz használt fényviszonyok előhívása. Természetesen a fényviszonyokba bele kell érteni a redőnyök, árnyékolók, reluxák beállításait is. Például nappal, ha erősen süt a nap, a TV beállítás előhívása leereszti a déli oldalon a redőnyt/reluxát, beállítja a plafonra irányuló fénytörésnek megfelelően a lamellákat. De ha este van, akkor egy lágy szórt fényt kapcsol be a rendszer, és bekapcsolja a TV mögötti lámpát, leereszti a redőnyt, vagy úgy fordítja a redőnyt/reluxát, hogy kintről ne lehessen belátni.
Biztonságosabbá tehetjük a gyerekszobát úgy, hogy csak abban a konnektorban kapcsoljuk fel a feszültséget, amelyikbe már valamilyen készüléket csatlakoztattunk, és lekapcsoljuk azokról, melyekbe semmi sincs bedugva. Természetesen éjszaka itt is minden olyan készülék lekapcsolódik, melyre nincs szükség.

A vezérlés megint csak nagyon praktikus. Történhet fali LCD kijelzőkkel, távirányítóval, egyszerűbb esetekben kapcsolókkal (pl. a fürdőszobában, ahol az érzékeny elektronikát víz érhetné), de Interneten keresztül is bármikor leellenőrizhetjük a ház beállításait, azt is láthatjuk, hogy van-e ott valaki. Kapcsolhatunk jelenlét szimulációt (az automatika kapcsolgatja a villanyt, azt a látszatot keltve, mintha otthon lennénk), beállíthatjuk a redőnyöket, vagy felfűthetjük a lakást, mire hazaérünk. Parancsokat akár SMS-ben, vagy egy utcai fülkéből is kiadhatunk, utóbbi esetben persze, csak kód beütése után.

Ha az olvasó vállalkozó vagy cégvezető, biztosan érdekli az irodák intelligenssé tétele is. A fentieken kívül itt lehetőség van egyes cégek irodáinak lekapcsolására távozáskor (ez annyival jobb, mintha a portás kapcsolná le, hogy, ha valaki esetleg mégis ottmaradt, felül tudja bírálni, nem kényszerül sötétben botorkálni). Az automatika tanulni is képes, például valamilyen esemény beállításait eltárolhatjuk, így legközelebb minden egyetlen utasításra működik. Beállíthatjuk, hogy veszély (pl. tűz) esetén mit bízunk a rendszerre: hangosbemondó, áramtalanítás, liftek kezelése, stb. A konferencia-termeknél is beállíthatóak „látványképek”, pl. előadás projektorral, ugyanez jegyzetelési lehetőséggel (nagyobb fényerő), stb.
Nagyon takarékos megoldás hosszú sötét folyosókon (irodaházak, hotelek) a világítást mozgásérzékelőkkel megoldani. Ha valaki áthalad, az érzékelő felkapcsolja egy szakaszon a villanyt. Ha tovább megy, tovább kapcsol, és természetesen a mozgás megszűnése után a lámpák lekapcsolását is elvégzi.

Régebbi biztonsági rendszereknél alkalmazták a sématáblát. Ez a helyiségeket téglalapokkal jelezte, és égők világítottak, ha a figyelt berendezések működtek. A mai megoldás, hogy egy monitoron az épület teljes alaprajza megjeleníthető, és egy-egy helyiségnél minden berendezés aktuális állapota látható, és kapcsolható, a redőnytől a kávéfőzőig (fent).
Nemrég olvastam egy irodáról, amely teljesen zárt, de a világítás úgy van megoldva, hogy reggel a keleti lámpák erősebbek, majd a fényerő fokozatosan változik úgy, hogy délben középről, este nyugatról jöjjön a fény. Állítólag nagyon kellemes munkakörnyezetet biztosítanak ezzel.
Visszatérve a házépítéshez: valóban érdemes egy alaprendszert kiépíteni pár százezerért. Ez valójában csak annyit jelent, hogy az egyes fogyasztókhoz a 220 V-os kábelek mellett egy adatkábel is fut. Egy ilyen kiépítés esetén a bővítés költségei elhanyagolhatóak, mivel szerelés szinte nincs is, csak programozás, ami gyors és olcsó. Állítólag még panel lakásokba is lehet telepíteni intelligens rendszert 150000 Ft körül. Ha valaki kíváncsi egy ilyen ház működésére, az Interneten találhat egy Magellán TV műsort, amely ezzel foglalkozik.


Azt hiszem, a fenti épületeket valóban nevezhetjük intelligenseknek. Nem azért, mert szabályozza a fűtést, vagy a világítást, hanem, mert kommunikál is. SMS-t küld, ha nyitva az ablak, és felfűti a szobát, ha a kocsiból üzenek neki. Mit szóltak volna ehhez a királyi családok a múlt század elején?

Vissza a listára