Scanner-ek

Közzétéve: 2009.02.03.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
Scanner-ek

Ahogy a billentyűzetek történetét a régi irodáknál kellett kezdeni, úgy a szkennerek története is itt kezdődik. Édesapám irodában dolgozott, és pontosan emlékszem, hogy egy irat másolása csak újbóli legépelésével volt lehetséges, aztán lebélyegezték, és ráírták: „A másolat hiteles.”.

Ahogy egyre többen tapasztalták a számítógépbe bevitt adatokkal való munka kényelmét, egyre nagyobb igény keletkezett arra, hogy minden információt digitalizáljunk. A gépben tárolt adatok ugyanis bármikor papírra nyomtathatók, a Földön bárhova pillanatok alatt eljuttathatók, nem sérülnek, nem kopnak, gyorsan visszakereshető belőlük a kívánt adat és a másolat, ami régen fáradságos munkával készült, ma néhány kattintás. Már csak azt kellett megoldani, hogy a papíron tárolt információ bevitelét hogyan lehet gépesíteni. Ezt a problémát oldották meg a szkennerek, magyarul lapolvasók.

A szkennerek

A szkennerek története az1960-as években kezdődött. Térképek digitalizálására fejlesztették ki őket, ezért nagyok voltak (az 1m-nél nagyobb térképek is kezelhetőek voltak), és már az első változatok is nagyon precíz képet adtak. Sokáig a térképet egy dobról tekerték le, és a szenzor a dob előtt mozgott, úgy olvasott. A síkágyas szkennerek csak a 80-as években jelentek meg, de az érzékelő még ebben is pontokat olvasott, és külön mechanika vitte soronként jobbra-balra. A 90-es évekre kifejlesztették a sorszenzort, és ekkorra tömeges igény jelentkezett a szkennerek iránt főleg az Internet elterjedése miatt. A lapszkennerek még drágák voltak, de kézi szkennert már elérhető áron lehetett venni. A fejlődés ettől kezdve főleg az árak drasztikus csökkenését hozta, ezzel párhuzamosan a szkennerek szinte a háztartások részeivé váltak.Mit is csinál a szkenner? Nagyon egyszerű: A papíron (filmen, dián) lévő információt pontról-pontra leolvassa, és ebből egy képet készít. Itt kell megemlíteni, hogy éppen emiatt a szövegeket is képként viszi a gépbe, tehát nem lehet pl.: belejavítani, vagy rákeresni egy szóra. Természetesen minden szkennerhez adnak egy karakter felismerő programot (OCR), amelyet lefuttatva a szöveg egyszerű Word-dokumentummá alakul. A szkennerek legfontosabb adata a felbontás és a gyorsaság. Az előbbit dpi-ben (Dot Per Inch) mérik, az utóbbit lap/perc-ben. Gondolom, a gyorsaságot nem kell tovább magyarázni. A felbontás annyit jelent, hogy egy inch-en (kb.: 2,5 cm) ennyi képpontot tud megkülönböztetni a gép. Hogy még bonyolultabb legyen, van optikai, és szoftveresen javított felbontás. Az optikai az érzékelők által ténylegesen megkülönböztethető pontokat jelenti, de léteznek programok, amelyek ezen tovább tudnak javítani, ez a szoftveres.

A lapolvasók működése a felhasználói igények sokféleségét követve többféle lett.

Roll szkenner: A beolvasandó papír, fólia, film mozog az érzékelő előtt.

Kézi szkenner: Az érzékelőt kézben fogva lassan végig kell húzni a papír előtt. Erről csak rossz tapasztalataim voltak. Olcsósága miatt először ilyet vettem (na, talán az ára az egyetlen pozitívuma), de sok baj volt vele. Ha túl gyorsan húztam, az volt a baj. Ha két húzás között hely volt a papíron, az nem látszott. A felbontása pedig kb.: 400 dpi, ami elég kevés.

Síkágyas szkenner: A beolvasandó lapot egy üveglapra kell helyezni, és ez előtt mozog az érzékelő. Otthonra ideális. Nem túl gyors, de nagyon szépen dolgozik. Optikai felbontása általában eléri a 2200x4800 dpi-t, és minimum 16 millió színt érzékel.Diaszkenner: Csak dia és fotónegatív beolvasására használható. Ha egy ezzel a rendszerrel működő számítógéphez még egy színes fotónyomtatót is csatlakoztatunk, akkor olcsón készíthetünk színes nagyításokat diáról vagy a negatívról. Az optikai felbontása 1800x1800 dpi (4,2 millió pixel), de szoftveresen akár 19200x19200 dpi-vel is elboldogul. Így egy-egy diáról vagy filmről igen jó minőségben készíthetünk digitális másolatot. Beolvasási sebessége 10-35 másodperc. Negatív beolvasásakor használni kell a szkennerhez kapott diafeltétet, amin van egy sötétebb ablak a dia helyén kívül. A szkenner ezen a sötétebb ablakon állítja be a színeket, ezért ha nem használjuk a feltétet (csak rányomjuk a negatívot), akkor rosszabb minőségű színeket kapunk.Dokumentum szkenner: Ez a nagyágyú. Fejlesztésének a célja a gyorsaság volt. A mai szkennerek elérik a 200 lap / perc sebességet is! Ezeknél általában a lap mozog, sőt saját magának adagolja a papírt, és, mint a fénymásoló, dobja ki a másik oldalon.Könyv szkennerek: Újabb igény – újabb megoldás. Az igény az volt, hogy könyveket (igazából egész könyvtárakat) kellene digitalizálni, de úgy, hogy a könyv ne sérüljön! Egy több száz éves könyvet nem lehet laponként erősen széthajtani, és rányomni az üveglapra, mert szétesik! A mérnökök természetesen ezt is megoldották. Általában 45 vagy 60 fokban kell lefektetni a könyvet, a gép automatikusan lapoz és szkennel. Egyetlen óra alatt egy 2500 oldalas könyvet is beolvas!

Mint mindig, most is szeretnék egy kis csemegével szolgálni a végére. A konkrét típust nem írom, ez nem reklám, csak azt, hogy mit tud:

Felismeri a papír alakját, méretét (csak akkora lesz a képfájl mérete, amekkora feltétlenül szükséges), az írás irányát (a fektetett lapból is állóképet készít), hogy fekete-fehér vagy színes. A3-as papírt is elfogad félbehajtva, kétoldalasan beolvassa, majd a képet összeilleszti. Alapból pdf dokumentumot készít, de lehet Word, Excel, vagy PowerPoint fájlt is kérni tőle.

Nem tudok olyat kitalálni, amit ne tudna. Még egyszer, ez nem reklám. Csak elámulok a mérnöki és programozói tudás fejlettségén!

Tekintse meg scanner-einket webáruházunban!

Vissza a listára