A billentyűzet fejlődése, története

Közzétéve: 2009.01.28.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
A billentyűzet fejlődése, története

Talán kevesen tudják, hogy régen a nagy irodák egyáltalán nem a csendes munkahelyek közé tartoztak. Minden íróasztalon ott kattogott a kor nagy találmánya, az írógép, és nem volt túl jó egész nap ezt hallgatni.

A mai irodákban is gépel valaki minden íróasztalon, de ez a csendes kattogás már nem nevezhető zajártalomnak. A fejlődés óriási volt. A mechanikus írógépet szabályosan csapkodni kellett, (különösen több példány esetén), a mai billentyűzeteknél pedig már az ergonómia könnyíti a számítógépes munkát.

Számítógép billentyűzetek

A cikk kapcsán kicsit belemélyedtem az írógépek fejlődésébe is. Nem akarom ezt itt részletezni, de akit érdekelnek a fura, ötletes régi mechanikák, az keressen rá az írógépek történetére az Interneten. Érdemes.

Tehát a klaviatúrák. Nem véletlenül kezdtem az írógépekkel, hiszen az összes mai billentyűzetnek az az őse. Először csak a betűk és a számok voltak rajta betűváltóval, így lehetett kisbetűt és nagybetűt is írni. Volt rajta kocsi vissza (új sort kezdett), és semmi több. Ahogy már említettem, hangos volt és nagyon drága. A QWERTY kialakulása külön érdekesség:

Az írógépek billentyűzetkiosztását eredetileg egy Christopher Latham Sholes nevű amerikai feltaláló tervezte meg 1867-ben – ekkoriban mindenki mással együtt még ő is úgy gondolta, hogy az emberek csupán két ujjukat fogják használni a gépeléshez. 1878-ra azonban, amikorra kezdtek elterjedni a Sholes-szabadalom alapján megépített Remington-írógépek, nyilvánvalóvá vált, hogy a gépírók vakon dolgozva mind a tíz ujjukat használni fogják, úgyhogy egy Mrs. L. V. Longley nevű hölgy hamarosan ki is fejlesztette azt, amit ma QWERTY-billentyűzetnek nevezünk, és ami a technikatörténészek egyik kedvenc példájának számít. Ez azért van így, mert bár ez az elrendezés található meg immár a több százmillió mai számítógép billentyűzetén is, nehezen volna elképzelhető ennél rosszabb megoldás. Mrs. Longley-nek ugyanis nem az volt a célja, hogy könnyebbé, hanem az, hogy nehezebbé tegye a gépelést. Semmi rosszindulat nem volt benne, sőt, jót akart! Az akkori betűkarok ugyanis összeragadtak, ha túlságosan gyorsan ütötték le őket, úgyhogy mi sem tűnt logikusabbnak, mint egy olyan kiosztást választani, ami a lehető leginkább lelassítja a munkát. És ha egyszer már ez terjedt el, akkor annak ellenére is egyeduralkodó maradt mind a mai napig, hogy az ergonómus August Dvorak már 1936-ban kidolgozta az angol nyelv hanggyakoriság-eloszlása alapján a lehető legkönnyebben használható megoldást.

Még mindig az írógépeknél maradva, nagy változást hozott az elektronikus írógép, amelyet már nem kellett erővel ütni, csak szépen lazán, és a későbbi típusok tárolni is tudták a szövegeket, tehát az utoljára begépelt szöveget magától újra legépelte a gép.

A számítógépek megjelenése legalább akkora változás volt, mint az első írógépé. Nem kellett vesződni a javításokkal, új betűtípusok jelentek meg, háttérszín, betűszín, keretezés, margó, behúzás, 4-féle tabulátor, hogy csak a legfontosabb luxust említsem, amit a számítógép nyújtani tudott. De milyen volt a billentyűzete?

Az általam először látott billentyűzetet láthatják a baloldali képen. Úgy hívták: Commodore 64.

Időzzünk el itt egy kicsikét. Az alsó hosszú billentyű a szóköz volt. Kétoldalt volt rajta Shift,

ami az írógép betűváltójának felelt meg. Az Entert még Return-nek hívták, az Esc pedig Restore volt. A Ctrl már helyet kapott rajta, de az Alt még nem. (Szerintem mindenki tudja, de leírom, ezek a gombok önmagukban semmit sem csinálnak, de megváltoztatják a többi gomb jelentését.) Az összes billentyű kétfunkciós volt, amik között a Shifttel lehetett váltani. Jobb oldalon már megjelentek a funkció billentyűk (4 db, de ezek is 2 jelentésűek voltak, így F1-F8-ig), amelyek a programok fejlesztőinek a rendelkezésére állhattak. Már volt rajta Clear-Home, és Inst-Del billentyű is. Ezzel jót lehetett játszani, de komoly, sokáig tartó munkához kicsit kényelmetlen volt (…mai szemmel! Akkor a technika csúcsát jelentette!), bár a feleségem egy ilyenen írta a doktoriját, és nagyon élvezte, hogy mennyivel jobb, mint egy írógép!

A C64 nagyon sikeres volt, de persze megjelent sok más típus is, én itt egy Sinclair ZX Spectrum géphez tartozó Keyboard-ot mutatok, ami már majdnem olyan, mint a maiak.

A képen nem olvashatóak a jelek, de az már látszik, hogy bal oldalon 10 funkció billentyű van, jobb oldalon pedig már van külön hely a numerikus gomboknak. Ez utóbbit egyértelműen a felhasználók visszajelzései miatt fejlesztették ki. A gépeket ugyanis egyre több munkahelyen kezdték alkalmazni, és általában nagyon sok számot kellett bevinni a dolgozóknak. A számok eredetileg a betűk fölött egy sorban voltak csak (ma is ott vannak), és ezek ütögetése sok karmozgást igényelt. Így, hogy a számokat a jobb kéz előtt összegyűjtötték, sokkal kényelmesebb volt a munka.

És jött az IBM XT!

Így nézett ki, és ilyen volt a csatlakozója. Amint azt láthatják, a funkció billentyűk még mindig baloldalon vannak, a többi nagyjából olyan, mint ma. Ebben a korban (1986-1988) már annyiféle igény jelent meg a gépekkel kapcsolatban, hogy a keyboard-ok fejlődése is több irányban indult. A gépek többsége a 101 gombos angol ABC-t tartalmazó klaviatúrával került a boltokba. Nemsokára az egyes országok kikövetelték a speciális karaktereket maguknak, ami 104 gombig terjedt általában, de készültek 130 gombos programozható billentyűzetek is. Aztán jöttek a laptopok, ahol kevés volt a hely. A konstruktőrök legnagyobb bánatára az emberi ujjakat nem lehetett kisebbre venni, így a gombok számát kellett csökkenteni. Elkészültek a 90 gombos változatok, persze ezeken egy gomb több funkciós lett.

Ekkorra már kialakult a billentyűzetek működése is, ami azóta sem változott. Nem gondolnánk, de a billentyűzetek is külön processzort tartalmaznak. Ez állandóan figyel, billentyű-leütéskor elkészít egy azonosítót (ú.n. scan-kódot), majd megszakítási kérelmet küld a gép processzorának. Ha megkapja, küldi a kódot. A processzor két dolgot tehet, ha vezérlő billentyűt ütöttek le (pl.:Enter), akkor végrehajtja a parancsot, ha betűt, akkor egy pufferbe (ideiglenes tárolóba) teszi, ahonnan a futó program kiveszi, és feldolgozza. Ifjú olvasóimnak írom, hogy régen, ha egy kicsit gyorsan írt az ember, a gép elkezdett sípolni, ezzel jelezve, hogy megtelt a puffer. Ilyenkor várni kellett, és nézni a monitort, hogy mit fogadott még el a gép. Amikor azt kiírta, lehetett folytatni. Ma már ilyen akkor sem történik, ha folyamatosan nyomunk egy gombot.

A klaviatúrák a 90-es években elérték mai formájukat.


A billentyű kiosztás mindig ugyanolyan. A gombok száma általában 105, a Windows gomb miatt, és persze lehet plusz szolgáltatásokat, vagy LED-eket rátenni. A legtöbb mai keyboard már ergonómiai szempontok alapján készül, vagyis igyekeznek megemelni a csuklót, hogy könnyítsék a tartós munkavégzést.Végezetül nyújtok itt egy kis képgalériát a mai különleges billentyűzetekből. Van hajlítható, érintős, kör alakú, és szinte minden, amit el lehet képzelni. (A táska nem működik)

Eszembe jutott még valami. A 60-as években Bécsben mutatták be az első beszélő számítógépet. Akkor azt jósolták, hogy még a 20. században megalkotják a beszédértő számítógépet. Ez a jóslat ugyan nem tejlesült, de szerintem már nem sok kell hozzá. Azt hiszem, akkor kezdődik majd a keyboard-ok alkonya.

Vissza a listára