A smiley születése

Közzétéve: 2007.06.24.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
A smiley születése

1979. április 12-én Kevin McKenzie, aki az Arpanet's MsgGroupnál dolgozott, a következő levelet írta:

Perhaps we could extend the set of punctuation we use, i.e.: If I wish to indicate that a particular sentence is meant with tongue-in-cheek, I would write it so:

"Of course you know I agree with all the current administration's policies -)."

The '-)' indicates tongue-in-cheek.

Megpróbálhatnánk kibővíteni az általunk használt központozási jeleket. Például ha jelezni szeretném, hogy az egyik mondatomat nem kell komolyan venni, akkor így írnám: „Gondolom nem lep meg, ha azt mondom, a jelenlegi kormány minden lépését helyeslem -).”

A „-)” jelentené, hogy nem gondolom komolyan.

Akkor a kezdeményezés rögtön feledésbe merült, mivel a válasz nem volt túl lelkes. Két évvel később Scott Fahlman, a pittsburghi Carnegie Mellon egyetem tanára a következő üzenetet küldte:

9-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman

From: Scott E Fahlman

I propose the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-(

A következő karaktersort javaslom a poénok jelölésére:

:-)

a jeleket oldalirányban kell olvasni. Ezzel együtt valószínűleg gazdaságosabb lenne a NEM poénnak szánt dolgokat jelölni – ismerve a jelenlegi trendet. Erre használható lenne a következő:

:-(

Fahlman üzenete után a jelek használata gyorsan elterjedt. Először más egyetemeken és kutatólaborokban jelent meg, aztán nemsokára mindenhol. Alig néhány hónap alatt egy csomó változata jelent meg, melyek egyre kidolgozottabbak voltak.

Minthogy még nem találtak fel olyan dolgot amelyet legalább ketten ne követelnének maguknak, a történeti hűség kedvéért meg kell említenünk, hogy egyesek szerint nem Fahlman és nem is McKenzie találta ki a smiley-kat, hanem egy PLATO nevű oktatási rendszer felhasználói, akik már 1972-ben smiley-kkal üzentek egymásnak. A fő problémát az okozta, hogy a smiley-kat tartamazó levelek természetesen nem voltak meg.

Természetesen? Csekély fáradságnak semmiképpen sem mondható munka után 2002 (!) szeptemberében sikerült előbányászni Fahlman levelét, és ezidőtájt bukkant fel McKenzie üzenete is. Őszinte sajnálatukra azonban a PLATO smiley-jai is megvannak – vagyis tényleg ők kezdték el az üzengetést, bár ötletük McKenzie leveléhez hasonlóan nem vonzott tömegeket.

Hogy most kit tekintsünk a smiley-k feltalálójának – akik kitalálták, de nem akarták terjeszteni, aki újra feltalálta, de nem tudta elterjeszteni, vagy akinek ez sikerült is – fogas kérdés. Mivel egymástól függetlenül találták ki a smiley-kat, a dicsőség alighanem mindannyiuké.

A Gutenberg galaxis erejét mutatja, hogy élelmes emberek papíron adtak ki könyveket, amelyekben több száz smiley van felsorolva. Ezeknek többségét persze senki nem használja, hiszen nem is ismerjük. Mindenestre néhány példa:

:-) :-( ;-) :-D :-o :-O d:-) =:-o :-, 8-)

Vissza a listára