Csak másfél éve írtam cikket a TV-k fejlődéséről (HDTV és 3DTV), és annyi új fejlesztés jelent meg azóta, hogy egy újabb összefoglalót láttam szükségesnek.

A TV-k új generációi

Akiket a TV-k története érdekel, azok olvassák el a fent említett két cikket, én ebben az írásban csak a legújabb fejlesztésekről szólok. Ezek nagy része a mozi élményt kívánja nyújtani otthon, és persze a számítógépek szolgáltatásait.

Kezdjük a Sony "HMZ Personal 3D Viewer" nevű készülékével. Ez a kilencvenes évek virtuális sisakjaira hasonlít, de olyan élményt nyújt, mintha egy 20m-es vásznat 20m távolságból néznénk. A képet a szem előtt lévő miniatűr OLED-képernyők szolgáltatják akár térhatású üzemmódban is, a térhatású hang pedig beépített fejhallgatón érkezik a nézőhöz. Képe kristálytiszta és pengeéles (mindkét képernyő 1280x720 pixeles felbontást használ). A HMZ-hez ráadásul akár Blu-ray-lejátszót vagy játékkonzolt is csatlakoztatni lehet. Persze hátrányai is vannak:

Egyszerre csak egy ember nézheti, míg a TV elé odaülhet az egész család. A gyártó 15 évesnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlja, mivel az eszköz az agy olyan részeit stimulálja, amely esetükben még fejlődés alatt áll.
Egyelőre csak Japánban kapható 150000Ft körüli áron.

A lézer TV nem új ötlet, bár régebbi cikkeimben nem említettem, mert még nem valósult meg akkor. A technika azon az elven alapul, hogy három lézersugár, vörös, zöld, és kék színű hátulról világítja meg a képernyőt, és keveri ki a színeket. Most azért említem meg, mert az IFA szórakoztatóelektronikai expón Berlinben (2011. szeptember 5-én) bemutatkozott és úgy tűnik, még idén a boltokba is kerül.
Ennek a TV-nek csak előnyei vannak. Nem melegszik a többi hátulról vetítő TV-vel ellentétben, kicsi a fogyasztása, egy 190 cm-es átlójú készülék 85w-os, sokkal több szín megjelenítésére képes, mint a hagyományos LCD, és plazma TV-k, és nagy a fényereje. Bár hátulról vetíti ki a képet, a készülék csak 30cm vastag. A fényforrás napi 8 óra működés mellett 12 évig használható. A TV ára elég borsosnak ígérkezik, 1,2 millió Ft-tól indul.

Egyébként ez a technológia nem csak a TV-k körében ismert, maga a kivetítő elfér egy gyufásdoboz méretű házban, így mobiltelefonok és egyéb mini projektorok is tartalmazhatják. 

A szemüveg nélküli 3D-s TV-t megemlítettem a 3DTV cikkben is, de a technika azóta jelentősen fejlődött. A Toshiba 55LZ2 típusú készüléke (fent) egy beépített kamera segítségével érzékeli a nézőt (sőt nézőket!!, egyszerre 9-en nézhetik), és más-más képet sugároz a bal és a jobb szemükbe, létrehozva így a 3D élményt. Fantasztikus! A fejkövető rendszer követi a nézők mozgását is. Az új csúcstévé nem egyszerűen HD-felbontású, ennek négyszeresére képes: képe 3840*2160 pixeles. Nem lesz egyszerű dolga ilyen felbontású filmeket szereznie annak, aki úgy dönt, hogy kifizeti a nyolcezer eurós - több mint kétmillió forintos - árat a készülékért. Mellékesen a készülék csatlakoztatható az Internethez, és képes a műsorok felvételére is USB eszközökre.
Amúgy a szemüveges 3D TV-k ára jelentősen csökkent az utóbbi időben. Az aktív szemüvegesek (a TV jelére kapcsolgatja a szemüveg két lencséjét) drágábbak, a passzívak (polár szűrős) olcsóbbak, de az áruk közelíti a hagyományos készülékekét. Elképzelhető, hogy az emberek nemsokára akkor is 3D TV-t vesznek majd, ha igazából nem is akarják kihasználni ezt a képességet.

Újdonságnak számít az LG LW980S TV-je. 3D TV, passzív szemüveggel, de ami fontos, hogy a háttérvilágítást egy LED mátrix végzi. A LED-ek ki is kapcsolhatók, így a fekete szín valódi fekete, nem az LCD-nél megszokott szürke. Több más szolgáltatás mellett figyelemre méltó a videojátékosoknak szánt Dual Play nevű technológia. A két játékos megfelelő szemüveggel ugyanazon a képernyőn a saját képét látja. Így mindkét játékos rendelkezésére áll a teljes képernyő. Ugyancsak az LG rukkolt elő a PZ850 típussal, amely speciális védőburkolatot kapott, és érintőképernyőként is használható Pentouch TV. A felhasználók a távvezérlőn egyetlen gombnyomással aktiválhatják az érintőceruzás üzemmódot, és így hozzáférhetnek, majd a képernyőn keresztül szabadon szerkeszthetik a számítógépen tárolt fájlokat és egyéb tartalmaikat (lent).

A Phillips TV-je 21:9-es képarányú. A HDTV cikkben írtam, hogy ez a szabvány a 16:9-es arányt támogatja, de természetesen az új készülék is képes ezt is megvalósítani. A TV-n fekete csíkok nélkül élvezhetjük a mozifilmeket, de egyetlen kapcsolással nézhetünk bármely más képarányú, akár 3D-s filmet is. A kép a képben funkcióval az aktuális műsor mellett böngészhetünk más műsorok között is. Érdekes szolgáltatás, hogy a TV megvilágítja a mögötte lévő falat is, méghozzá olyan színben, ami kiemeli az aktuális képeket. Az USB csatlakozás már nem is számít újdonságnak.

  Nos, a fentiek születtek az utóbbi másfél évben, és a másfél évvel ezelőtti csúcstechnikával vannak roskadásig a polcok. A fejlődés valóban szédületes!