Merevlemez história

Közzétéve: 2007.10.13.

Érdekességek
25 éves a CD lemezA 3D filmA 3D TVA billentyűzet fejlődése, történeteA böngészők fejlődéseA DOS rövid történeteA GPS rendszerA GSM rendszer működéseA Holdraszállás informatikai háttereA Linux történeteA műholdak szerepe az infomatikábanA rádióA smiley születéseA szuper, és a nagy számítógépekA táblagépek történeteA TV-k új generációiA videózás történeteA világ első számítógépeiA vonalkód és az RFIDA Windows rövid történeteAz adattárolás fejlődéseAz adattovábbítás módszereiAz első digitális fényképezőgépAz első számítógépes játékAz érintőképernyő (Touch screen) működéseAz Internet történeteFilekezelők, CommanderekHogyan működik a monitor?Hogyan működik a nyomtató?Hogyan működik a projektor?Informatika a légiközlekedésbenInformatika a zenébenIntelligens épületekIP ma és holnapKorai számítógépes játékokKözösségi hálózatokKözösségi hálózatok IIMagyarország Internetes InfrastruktúrájaMerevlemez históriaMilyen nyelven ért a számítógép? - A programozási nyelvek történeteMobiltelefon generációkScanner-ek Varázsszavak: processzor, órajel…Zenei fájlformátumok
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
Protokoll mindenkinek
Merevlemez história

A merevlemez közismertebb nevén winchester, rövid de annál érdekesebb történelemmel rendelkezik. A "winchester" név az IBM 1973-ban piacra dobott 3340-es típusú merevlemezének volt a kódneve, érdekes, hogy ez maradt meg inkább a köznyelvben.

A merevlemezek előtt mágnesdobok szolgáltak adattárolásra. 1950-ben az Engineering Research Associates of Minneapolis megépítette az első kereskedelmi célú mágnesdob tárolót az amerikai hadsereg részére, az ERA 110-et, amely 5 millió bit adatot volt képes tárolni és 5 ezredmásodperc alatt tudta elérni azokat.

1956-ban az IBM bemutatta az első lemez alapú adattároló rendszert, a 305 RAMAC-ot, amely 5 megabit adat tárolását tette lehetővé 50 db 24 inches lemezből állt.Ez volt az egyik utolsó elektroncsöves technológiával készült rendszere az IBM-nek, több mint 1000 darab készült belőle.

IBM 305 RAMAC

1961-ben az IBM bemutatta az első levegőpárnás olvasófejes meghajtóját, majd 1963-ban a cserélhető disk pack-ot. A cserélhető disk pack 6 darab 14" átmérőjű lemezből állt.

IBM 1311 disk pack drive

1970-ben 8 inches lemezmeghajtót dobott piacra szintén az IBM.

1973-ban jelent meg szintén az IBM jóvoltából minden ma használatos merevlemez őse a 3340-es alias "winchester" amely már 30 Mbyte adatot tudott tárolni.

IBM 3340 alias "Winchester"

1980-ban a Seagate mutatta be az első microcomputerekbe (személyi számítógépekbe) szánt merevlemezét az ST506-ot.Méreteit tekintve 2x olyan magas volt, mint a mai 5 1/4" meghajtók, pl. DVD olvasó és 5 megabyte-ot kezelt.

Seagate ST506 (kép: prohardver)

Érdekesség továbbá, hogy szintén 1980-ban a Philips bejelentette az első optikai elven működő meghajtóját a CD - lemezt és annak olvasóját. A CD lemez 650 Mb adat tárolására volt képes. Tehát a mágneses adattárolás igencsak le volt maradva a kapacitások tekintetében.

Az 1981-ben a SONY bemutatta a 3,5" floppy drive-ot, amelyek 3-4 évvel ezelőttig uralták a számítógépek közti adathordozás megoldásait. Ma már a Pendrive és a drasztikus rcsökkenésnek és kapacitásnövekedésnek köszönhetően a mobil merevlemezek szolgálnak erre a célra.

1988-ban a Conner gyártotta le az első 1" magas 3,5"-os merevlemezt, a mai asztali gépekben is gyakorlatilag ezeket a fizikai méretű meghajtókat használjuk.

Ugyanebben az évben szintén a Conner mutatta be a 2,5" elsősorban laptopokba szánt meghajtóit.

Ettől kezdve a fejlesztések elsődleges szempontja nem a méretekre, hanem az átviteli sebességre és a kapacitásra terelődött. Ma egy átlagos merevlemez 100 és 250 Gigabyte kapacitással bír.

a ma használatos desktop és mobile merevlemezek

A jövő várhatóan a mozgó alkatrészeket nélkülöző adattároló megoldások (SSD, Solid State Disk) elterjedését hozza majd el, ennek úttörői már kereskedelmi forgalomban kaphatóak.

Samsung 64 Gb SSD

Tekintse meg merevlemez kínálatunkat webáruházunkban!

Vissza a listára