„Folyamatos fejlődésünk kulcsa a tanulás”
„Együttműködésünknek nincsenek határai”
„Felelősséggel viseltetünk a társadalom iránt”
„Ügyfeleink igényei határozzák meg tevékenységünket”
„Innovációink alakítják a jövőt”
„A kiemelkedő eredmények titka a korszerű vezetés”

Ezek az alapelvek egy folyamatosan újításokra képes, a világ élvonalában megmaradni szándékozó vállalat álláspontjai, amelyeket egy gyökeresen megújított stratégia sarokköveiként 1997-ben fogadtak el és terjesztettek ki rövid időn belül a világon valamennyi Siemens vállalatra.

Németország büszkesége: a SiemensA vállalat története:

siemens1.jpgNémetországban, a Hannover melletti Lenthén, egy nagyon tehetséges család 14 gyermeke közül 3 fiútestvér írta be nevét az ipari történelembe. A legidősebb Werner Siemens /1816-92/ alapította a mai Siemens AG ősét. Carl Wilhelm Siemens /1823-83/ Angliában Sir William néven vált ismertté, ő az ún. Siemens-Martin acélgyártási eljárás kidolgozója. A harmadik, August Friedrich Siemens /1826-1904/ fő tevékenysége a nagy hőfokú olvasztókemencék és a tüzeléstechnika korszerűsítése volt.

Werner Siemenst a modern elektronika egyik úttörőjeként tartjuk számon. Többek között az ő nevéhez fűződik a dinamó elv (Jedlik Ányos magyar tudóstól függetlenül), valamint feltalált egy távírót, amely olyan mutatót használt, ami a megfelelő betűre mutatott, ezzel helyettesítve a Morse-kódot. Ennek a találmánynak a tökéletesítésére új céget hozott létre Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske néven 1847. október 1-jén, ez volt a mai Siemens AG elődje. (A képen az 1870-es gyár látható.)

Nem sokkal alapítása után a cég nemzetközivé vált. Werner egyik fivére (Sir William Siemens) képviselte őt Angliában, egy másik (Carl von Siemens) az oroszországi Szentpéterváron. Ipari karrierjét követően 1888-ban nemesi rangot kapott, neve ekkor lett Werner von Siemens. 1890-ben ment nyugdíjba, és 1892-ben halt meg.siemens2.jpg
Eközben 1848-ban megépítették Európa akkori leghosszabb távíró vonalát Berlin és Frankfurt am Main között. Az 1850-es években már Oroszországban is építették a hálózatot.
1881-ben megépítették az első elektromos közvilágítási hálózatot Angliában, Godalming-ban. (A rendszer energiáját még egy vízimalom hajtotta generátor szolgáltatta.)
1897-ben a cég felvette a Siemens & Halske (S&H) nevet.
Az 1920-30-as években főleg rádiókat és televíziókat készítettek.
A vállalat neve később Siemens-Schuckertwerke lett, majd – 1966-tól – Siemens AG néven vált ismertté.
A cég vezetése 1968-ig a Siemens család kezében volt. Ez után 2007-ig öt vezetőváltás következett, de mindvégig német volt a cég feje. Peter Löscher, aki máig a Siemens vezetője, osztrák származású.


A Siemens profilja:

A Siemens saját megfogalmazása szerint is „egyértelműen és mindenekfelett profitorientált szervezet”, vagyis nem túlzottan ragaszkodik egy területhez. 2001-ben még az űrkutatástól a háztartási gépekig, a lízingtől az ingatlan befektetésekig minden volt a cég palettáján.
A Siemens AG 6 kulcsfontosságú területe (2001):
·    Kommunikáció és információ technológia
·    Automatizálás és szabályozás
·    Energiatermelés, -szállítás és -elosztás
·    Szállítás és közlekedés
·    Orvostudomány
·    Világítás technika

siemens3.jpgA cég még érdekelt volt az alábbi területeken is:
·    Finanszírozás (SFS) (Siemens Financial Services)
·    Ingatlan (SRE)
·    Otthoni készülékek (BSH)
·    Víz technológia (SWT)
·    Számítástechnika (Fujitsu Siemens Computers, Siemens Program and System Engineering)
·    Üzleti szolgáltatások (Siemens IT Solutions and Services, régebbi neve Siemens Business Services GmbH & Co. OHG)
·    Siemens Otthoni és Irodai kommunikációs eszközök (SHC)

siemens4.jpg2007. július 1-én Peter Löscher lett a vezető (elég hirtelen, mivel az előző két vezetőt korrupciós ügyekkel hozták kapcsolatba), aki folytatta elődei profil tisztítási munkáját. Igazából a cég víziója már 1997-ben megszületett. E szerint a Siemens AG a nehézipari automatizálás, energetika és orvosi berendezések területeire koncentrál, és minden olyan részétől megszabadul, amely ezekhez nem szorosan kapcsolódik. Az így levált szegmensek: a teljes kommunikáció és a teljes számítástechnika, amely főleg a Fujitsu-Siemens Computers-nek a Fujitsu általi kivásárlását jelentette. Ezekkel a lépésekkel a Siemens teljesen megszabadult távközlési gyökereitől. (Ahogy fentebb olvashatták az eredeti cég 1847-ben távírók gyártására és telepítésére alakult.)


A Siemens ma:

Úgy tűnhet, hogy ezek negatív folyamatok, és az 1997-es vezető (Heinrich von Pierer) egyszemélyi döntéséből fakadnak, de nem így van. A Siemens mint globális vállalat (a világ 198 országában mintegy 400 000 munkavállalója van) kutatásokat végzett és végeztetett az egész bolygót érintő jövőbeli változásokról.
Ezek eredményei főbb vonalakban:

siemens5.jpg·    2030-ban a világ lakosságának 90 százaléka városokban születik majd
·    növekszik a mobilitás (a közlekedés)
·    a természeti források szűkössége növekszik (a víztartalékok elsősorban)
·    a környezetvédelem fontosabb lesz
·    az egészségügyi ellátás szerepe nő (különös tekintettel az idősekre)
·    és növekszik az igény a biztonságra.

Az új vízió a fentiek figyelembe vételével készült. Hogy valóban ez lesz-e a kimagasló profit záloga a jövőben, majd elválik. Mindenesetre eddig bejött. A mobiltelefon és a számítástechnika üzletág óriási forgalom mellett is csak mérsékelt nyereséget hoztak az éles árverseny miatt. A nehézipari automatizálás, energetika és orvosi berendezések területein viszont a mai válságos időkben is jönnek a megrendelések. Szó szerint annyi van, hogy órákig válogattam, melyeket tárjam önök elé, és mikortól kezdjem:

2008. december:
·    A Deutsche Bahn 15 ICE vonatot rendelt a Siemenstől 500 millió euróért
·    100 millió eurós megrendelés a Helsinki vezető nélküli metróra.
·    A Siemens VAI új kompakt acélművet szállít az oroszországi regionális acéligény kielégítésére

2009. január:
·    A Siemens Energy szektor az SPPA-T3000 irányítástechnikai rendszer installálására kapott megrendelést négy erőműben, az USA-ban.

2009. február:
·    A Siemens Energy szektora és a Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL, Livermore, Kalifornia) a jövőben együttműködnek az atmoszféra-kutatásban. Az egyelőre két évre tervezett projekt célja, hogy segítsenek a szélparkok üzemeltetőinek, hogy létesítményeiket minél hatékonyabban működtethessék, és ezáltal minél több áramot táplálhassanak be a hálózatba.
·    A Siemens Healthcare a Bécsben rendezett ECR 2009 európai röntgen-kongresszuson bemutatta első MR emlőszkennerét, a Magnetom Espree-Pink berendezést.

2009. március
·    A Siemens Energia szektora az olasz Archimede Solar Energy S.p.A. (ASE) 28%-os üzletrészének átvételével bővíti kompetenciáját a szolár-termál erőművek területén.
·    Elhelyezték Gönyűn a gáz- és gőzturbinás erőmű alapkövét. A világcsúcsnak számító, 58 százalékot meghaladó hatásfokú létesítményt teljes egészében a Siemens energiaipari szektora, a Siemens Energy építi az E.ON számára.

2009. április
·    A nitrogéngyártó (azaz levegőbontó) létesítményt a Linde Engineering Division építi Abu Dhabi-ban. Ehhez a Siemens Energy kulcsátadásos, gázszigetelésű, 220 kV-os nagyfeszültségű kapcsoló-berendezést, továbbá 120/140 MVA-es teljesítmény-transzformátorokat, alállomási védelmeket és irányítástechnikát szállít.
siemens6.jpg·    A Siemens Energia Szektor most először kapott szélpark kulcsátadásos létesítésére megrendelést Törökországból.
·    A Siemens Energy megrendelést kapott Abu Dhabi emirátustól egy kombinált (gáz-gőz) ciklusú erőmű és a rákapcsolt tengervíz sótalanító rendszer kulcsátadásos megépítésére
És még akkor Kínát meg sem említettem: 2010-ig 100 millió euró, azután 3 év alatt 150 millió euró beruházás áramlik oda a Siemens-től. Németország és az USA után Kína a legnagyobb partner.


A Siemens és az innováció:

A Siemens története az innovációk története. Az eltelt években a Siemens vállalatok folyamatosan az elektrotechnika és elektronika élvonalában voltak, jelentős befolyást gyakorolva az ipar és infrastruktúra fejlődésére. Ez csak a folyamatos megújulás képességével, jövőt álmodó víziókkal, alkotó fantázia segítségével volt lehetséges.
siemens7.jpgA Siemens munkatársai közül minden nyolcadik kutatási és fejlesztési területen dolgozik. Munkájuk eredménye többek között az évi kb. 8 000 találmányi bejelentésben tükröződik. A szabadalomként bejegyzett találmányok száma tekintetében (kb.:50000) a Siemens nemcsak Németországban a leginnovatívabb vállalat, hanem az egész világon az elsők között van.
Itt köszön vissza leginkább a főcím előtt felsorolt 6 fő vezérlőelv közül az első. A Siemens nemzetközi tudáshálózatot épített ki már 1999-ben Sharenet néven, amelyhez mindenki hozzáad, és amelyből mindenki részesedik.


Szervezeti kultúra:

A teljesség igénye nélkül olyan sarokkövei vannak ennek, mint:
·    a másik ember irányában megnyilvánuló megbecsülés, tisztesség,
·    határozottan felszólít a megkülönböztetések (főleg a hátrányos nembeli, vallási, korbeli diszkriminációk) kerülésére,
·    „Apolló-kultúra”. Ez döntően a tevékenységre és a munkakörre koncentrál, nem pedig a személyekre. „Mindegy, ki dolgozik egy területen, biztosak lehetünk a munkájában.”


A Siemens Magyarországon:

„Soha nem azt kell nézni, hogy ez vagy az eddig hogy volt, mindig azt kell vizsgálni, hogy lehet jobban, egyszerűbben, olcsóbban megcsinálni, s az így megfontolt útra habozás nélkül rá is kell lépni” – erre biztatta Schumann Károly és Tupy Frigyes, a Siemens két vezetője a múlt század húszas éveiben a mérnököket és a kereskedőket.
siemens8.jpgMagyarországon 1887-ben alakult meg az első Siemens és Halske Berlin-Budapest vegyesvállalata. Ez a cég építette meg a Nagykörúton az első villamos vonalat (a képen), majd a nevezetes millenniumi földalattit 1896-ban (Ez volt Európában az első földalatti vasút). Ezt követően a II. világháború végéig még számos Siemens cég létesült hazánkban, főként a villamos és gyógy-technikai iparban. Az 50-es évektől felnőtt nemzedék ezeket már nem Siemens, hanem az államosítást követően pl. Villamos gép és Kábelgyár, Röntgen /Orvosi Műszergyár Rt./ néven ismerte.
siemens9.jpgA szocializmus alatt először az új gazdasági mechanizmus időszakától indul a Siemens újabb magyarországi térhódítása. Először az Intercorporation Rt. működött Siemens képviseleti irodaként 1968-tól, majd 1981-ben a Sicontact Kft. már teljes mértékben a Siemens kereskedelmi képviseletét látta el. A rendszerváltást követően önálló cégalapításokkal és a privatizáció során cégvásárlásokkal - Telefongyár, VIV, Erőkar, Kábel Művek - ismét nagy teret kapott és szerzett Magyarországon. A fent említett Siemens-Fujitsu Computers cégnek is van magyarországi vállalata, természetesen már japán kézben.

Napjainkban Magyarországon több mint kétezren dolgoznak a Siemens csoporthoz tartozó cégeknél. Szinte lehetetlen felsorolni a Siemens termékek listáját, ezért csak pár, a magyar energiaipar részére fontos berendezést és vállalkozást említünk. Igen jelentős volt a 80-as évek második felében az első korszerű nagy teljesítményű gázturbina (150 MW) szerződése, szállítása a Dunamenti Erőműbe. Itt a szerződést azért kell hangsúlyozni, mert az akkori devizahiányos időszakban csak ellenvásárlások fejében lehetett az üzletet megkötni. Ki kell emelni, hogy a Siemens igen rugalmas volt a feltételek vállalásánál. A villamos energia rendszerünk stabilitását szolgálja a Lőrinciben megépített csúcs gázturbina-generátor egység. A nagy és középfeszültségű villamoshálózatok kapcsoló berendezéseinek és az alállomások mérő-vezérlő automatikáinak szállítójaként is jól ismert a Siemens.
A Paksi Atomerőmű irányítástechnikai modernizációjában is jelentős szerepe volt. Jelenleg a fűtőelemek szükségessé vált tisztítását is a Framatom-Siemens technológiája szerint végzik. Országos méretekben folyik a lakossági fogyasztásmérők cseréje. Ebben is piacvezető a Siemens, eddig kb. 1 500 000 db-ot rendeltek tőlük. A Kiskörei Vízerőmű komplett rekonstrukcióját is a Siemens végzi.


Hazai Siemens innovációk:

siemens10.jpgA Siemens magyarországi csoportja összlétszámához képest markáns szerepet vállal a Siemens nemzetközi kutatás-fejlesztési tevékenységében. Itt minden negyedik munkatárs végez ilyen tevékenységet. A Siemens büszke arra, hogy a magyarországi szellemi terep, a magyar tudásbázis kedvez a vállalatcsoport törekvéseinek. Az energetikát tekintve nagyon jelentősnek és ma már sikeresnek nevezhető az az óriási fejlesztő munka, amelyet a Siemens a fűtőanyagcellás energiafejlesztő berendezések kialakítása és korszerűsítése terén végez. Ma már ezek a berendezések a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve sok területen gazdaságosnak mondhatók.

Érdekességként álljon itt egy (nem teljes) felsorolás a főbb magyarországi Siemens innovációkról:

·    az első városi villamos Magyarországon (Budapest, 1887: a nagykörúti 6-os villamos őse)
·    az első közcélú áramfejlesztő telep Magyarországon (Budapest 1893)
·    az első földalatti villamosvasút az európai kontinensen (Budapest 1896)
·    az első köztéri villanyvilágítás Budapest főútvonalain (1911/12)
·    az első 30kV-os energiaátviteli kábel az Elektromos Műveknek (1927)
·    az első európai 18 csatornás hangfrekvenciás távíró átviteli berendezés magyar szakasza (1932)
·    az első nyugati részvételű joint venture Magyarországon (Sicontact Kft., 1974)
·    az első elektronikus vasúti biztosítóberendezés Magyarországon (Tata, 1997)
·    a Paksi Atomerőmű reaktorvédelmi és irányítástechnikai rekonstrukciója (1997-2002)
·    az Országos Teherelosztó számítógépes üzemirányító rendszere (1999/2001)
·    a közigazgatás modernizációja: okmányirodák infokommunikációs rendszere
(1999-2002/2003 ill. szolgáltatások )
·    hazai vezetékes hálózatok szélessávú használata: ADSL-technika (2001-től)
·    az első két-áramnemű villanymozdony Magyarországon (2002)
·    a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjának létrehozása (2003/2004)
·    az első komplett PET/CT diagnosztikai képalkotó rendszer Magyarországon (2005)
·    az első internet protokoll alapú kommunikációval (OCIT) működő városi forgalomirányító központ Debrecenben (2006)
·    az első alacsonypadlós villamos Magyarországon (2006)
·    az első 40 V technológiájú, energiatakarékos, LED fényforrással működő forgalomirányító lámpák Budapesten (2006 / 2007)


A cikk végén eszembe jutott egy kis összehasonlítás azokkal a cégekkel, amelyekről eddig írtam. Egyértelműen az jutott eszembe, hogy a Siemens AG, bár világcég, de ízig-vérig német. A főbb irányok kiválasztását nem egy üzleti zseni szabja meg, hanem előkészítő kutatások. A munkaerőtől nem a Bill Gates-féle kreativitást várják el mindenek fölött, hanem az „Apollo kultúra” alapján azt, hogy a tevékenységét jól végezze. Persze, nem tudnának az élvonalban maradni kreativitás nélkül, tehát a szellemi szabadság azért működik. És a cég is működik – tehát jó.
Tekintse meg Siemens termékeinket webáruházunkban!