Motorola

Közzétéve: 2011.08.01.

Érdekességek
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
A Bell Telephone Laboratories történeteA Commodore legendájaA Creative Labs (Sound Blaster) történeteA Google történelemA Kingston történeteA NetscapeA SiemensA YahooAlcatelAz ACERAz AdobeAz AMD (Advanced Micro Devices) történeteAz EpsonAz IBM történeteAz INTELAz LGAz SAP érdekességeiCisco SystemsHTC a feltörekvő mobil gyártóKibataro Oki, és az OKI vállalatLenovoLexmarkMotorolaPhilipsSamsungSkypeSony - EricssonTulip ComputersWestern Digital
Protokoll mindenkinek
Motorola

„Kis lépés ez egy embernek, de nagy ugrás az emberiségnek!” mondta Armstrong, amikor kiszállt a holdkompból a Holdra 1969-ben. Vajon hányan tudják, hogy a híres mondatot Motorola készülékek közvetítették a Földre? Az alapítás 1928-ban történt. Paul V. Galvin és testvére, Joseph E. Galvin megnyitották a Galvin Manufacturing Corporationt, amely "elem kiváltót" gyártott: a termék lehetővé tette, hogy az (addig csak) elemről működő rádiókat hálózati elektromossággal is lehessen működtetni. (Funkciója szerint tulajdonképpen ez volt az első sorozatban gyártott hálózati tápegység!) Az első gyár Chicago-ban, a West Harrison Street 847. szám alatt volt.

A nagy gazdasági válság idején sok ötlettel, és kevés ügyféllel rendelkeztek. 1930-ban jó és olcsó autórádiókat kezdtek gyártani, amire nagy kereslet mutatkozott. A Motorola név ennek a terméküknek volt a neve. Akkoriban ugyanis a hangsugárzók nevéhez divat volt az –ola végződést tenni. Az autórádió neve így egyszerre utalt a mozgásra, és a hangra.

A sikert látva úgy döntöttek, kihasználják a vezeték nélküli távközlésben rejlő lehetőségeket. 1936-ban hordozható rendőrségi rádióvevőket dobtak piacra, 1937-ben az otthonokba szánt rádiókat árulták, 1939-ben a rendőrségnek már adó-vevőket szállítottak, ez volt a Handie-Talkie. Ekkor már minden második amerikai háztartás az ő rádiójukat használta.

Az 1943-ra kifejlesztett FM frekvenciás adó-vevő kifejezetten a hadsereg számára készült. Bár 16kg –os súlya miatt egy hátizsákban kellett vinni, de nagy szolgálatot tett 32 km-es hatótávolságával. A II. világháború egyik szimbolikus készülékévé vált.

1947-ben a továbbfejlesztett autórádió óriási sikere nyomán a cég felvette a Motorola nevet. Ekkor jelent meg a piacon első televíziójuk, a Golden View. Úgy alkották meg, hogy 200 dollárnál alacsonyabb áron adhassák, így ez a termék is óriási sikernek bizonyult: egy év alatt 100000 darabot adtak el belőle.

1949-ben a Motorola szilárdtest fizikai kutatásokat kezdett. A kérdés az volt, hogyan lehet félvezető eszközöket (diódát, tranzisztort) hatékonyan tömegesen előállítani, és milyen eszközökben használhatóak ezek fel? A kutatások az 50-es évek közepére értek be. Ekkortól kezdve egymás után jelentette meg a cég a tranzisztoros kicsi, hordozható eszközöket. Személyhívó, autórádió, kétcsatornás rádió, hordozható TV jelent meg a kínálatukban, és ezek az eszközök mindent megváltoztattak. A kórházakban, gyárakban az embereket egyénileg fel lehetett csengetni, a rendőrök akkor is beszélhettek a rádiójukon, ha nem kapcsolták be az autó motorját, sőt a rádiójukat magukkal is vihették. Ezek régebben ismeretlen új lehetőségek voltak.

Az 50-es, 60-as évek a terjeszkedés ideje volt a cég számára. Gyárakat nyitottak Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Nyugat-Németországban, Olaszországban, Kanadában, Mexikóban, Puerto Rico-ban, Hong-Kongban, Dél Koreában, Tajvanon, és Japánban. 1955-ben készült el a cég M-betűs logója.

Amikor az amerikai űrprogram nagyobb sebességre kapcsolt, a Motorolát választotta fő beszállítójának, és ennek volt az eredménye a mottóban leírt esemény.

1968-ban a Motorola kutatói új munkába kezdtek. Meg akarták alkotni az első celluláris mobiltelefon rendszert. 1973-ban a kutatók egy DynaTAC (DYNamic Adaptive Total Area Coverage) típusú hordozható rádiótelefont teszteltek, de a munka 15 év után hozott eredményt, amikor 1983-ban a Motorola első celluláris rendszere megkezdte kereskedelmi működését.

Persze a közbeeső időben is jelentek meg új termékek. 1974-ben a Motorola egy teljesen új fejlesztéssel állt elő: több ezer tranzisztort tettek egy bélyeg méretű szilícium lemezre, létrehozva az első integrált áramkört. Ezt továbbfejlesztve jött létre a mikroprocesszor. Az új fejlesztések az ipar új fejlődési korszakát hozták. Mindenhova szenzorok, szabályzók kerültek, önműködő gépsorok, sőt gyáregységek jöttek létre.

Az ő processzoraikat alkalmazták többek között az Atari, a Commodore, az Amiga és az Apple számítógépeiben is. Foglalkoztak műholdakkal, és telekommunikációs hálózatok építésével is. Kevesen tudják, hogy az első igazán világméretű telekommunikációs hálózat is a Motorola érdeme. Az Iridium projekt 66 darab műhold segítségével hozta létre a Föld egészén elérhető mobilhálózatot. A Motorola annyira bízott a sikereiben, hogy még önálló cég is alakult rá a 90-es évek végén, de érdeklődés hiányában végül 1999-ben csődöt jelentett.

A mobil kommunikáció korszaka

1983 az első kereskedelmi mobiltelefon rendszer indításának időpontja. Bár 100 millió dollárjába került a cégnek a fejlesztés, de ezzel egy új iparágat hozott létre.

A Motorola mutatta be 1991-ben Hannoverben a GSM rendszert is, ami a mai szolgáltatás alapja.

Az idősebbek talán emlékeznek a kis csipogókra a 90-es évekből. 1995-ben itthon is kapható volt a Motorola készüléke, amellyel üzeneteket nem csak fogadni, de küldeni is lehetett.

Egyik leghíresebb készülékét, a Motorola StarTAC-et 1996-ban mutatta be a cég. A kinyitható, és kihúzható antennával rendelkező telefon még mai szemmel is szép, ráadásul akkor a világ legkisebb és legkönnyebb modelljének számított. Ez olyannyira igaz, hogy 88 grammos tömegét még a manapság kapható mobilok nagy része is megirigyelhetné.

Az ezredfordulót követően a Motorola mobil részlege folyamatos gyengélkedésbe kezdett. Eleinte még olyan sikereket értek el, mint a világ első GPRS adatátvitelű mobilhálózatának kiépítése (Cellnet szolgáltató - Egyesült Királyság) és a hozzátartozó GPRS mobil, a Timeport P7389i gyártása. De szintén nagy dolog volt a világ első Linux-alapú mobilja, az érintőképernyős Motorola A760, mely egy teljes értékű PDA-t is jelentett.

Nos, itt mindenképpen szót kell ejtenünk a cég vezetéséről is. A Motorola 2004-ig a Galvin család vezetése alatt állt. A 2000-es fekete év után az akkori vezető Christopher Galvin (az alapító unokája) egyszerre hozott takarékossági intézkedéseket, szervezeti átalakulásokat, és új termékek fejlesztési irányait. A változások lassúak voltak, bár szerintem az irány jó volt. Ennek az időszaknak volt az eredménye például a MOTORAZR V3, amely mindössze 13,9 mm-es vékonyságával és alumínium burkolatával tényleg kuriózumnak számított a maga idejében, és ennek megfelelően világméretű sikereket hozott. A cég 42000 embert bocsájtott el, és 5 divízióba szerveződött.

A vállalatvezetés, és az igazgató azonban 2003-ra annyira ellentétbe került egymással, hogy Christopher lemondott. Előre persze nem lehetett látni, de utólag kiderült, őt kellett volna meghagyni vezetőnek. A cég még 2008-ban sem állt föl teljesen ebből a válságos időszakból, és állandó vezetőcserék tarkították az életét. Közben mobilgyártóként és chipgyártóként is kikerült a világ élvonalából.

Az óriás idén (2011) rázta meg magát, és tért magához ismét. A Motorola az év elején két tőzsdén bejegyzett vállalatra vált szét. A Motorola Solutions olyan eszközök kifejlesztésére összpontosít, mint az üzleti ügyfeleknek szánt vonalkód-leolvasók és a híradástechnikai készülékek, a Motorola Mobility pedig a fogyasztóknak készít mobil termékeket.

Most úgy tűnik, a Motorola végre nem saját magával van elfoglalva, hanem a fejlesztésekre koncentrál. Idén jelenik meg az Atrix (jobbra), amely az utolsó nagy dobáshoz, a Razr-hez hasonló sikerekre számíthat. A világ leggyorsabb készülékeként beharangozott okostelefon 1 GHz-es ikermagos processzorral érkezik, ehhez 1 GB RAM, akár 48 GB-os tároló (ebből 16 GB belső kapacitásként, illetve 32 GB MicroSD kártyán jelenhet meg), qHD-kijelző, elülső és hátoldali kamera, biometrikus ujjlenyomat-olvasó, 802.11n WiFi, 4G támogatás, 1930 mAh-ás akkumulátor, két mikrofon, valamint HD-videók rögzítése egészíti ki. A cégtől érkező speciális kiegészítők révén a készüléket könnyedén csatlakoztathatjuk asztali és mobil számítógépekhez, illetve televíziókhoz, a webtop interfész pedig gondoskodik a nagyobb kijelző gondmentes kihasználásáról. Amennyiben tehát szükségünk van például a laptopok által biztosított perifériákra, az Atrix gyorsan beépülhet a mobil számítógépbe. A kijelzőn külön ablakban jeleníthetjük meg a különböző Android alkalmazásokat, a folyamatban lévő hívások pedig a készülék eltávolítása esetén sem szakadnak meg. Sokan máris úgy értelmezik az okostelefon bemutatását, hogy egy új termékkategóriát ismerhetünk meg.

Ugyancsak idén kerül a boltok polcaira az Xoom (balra), a Motorola tábla PC-je. A 249,1x167,8x12,9 mm méretű és akkumulátorral együtt mindössze 730 gramm súlyú készülék az Nvidia Tegra 2 SoC-chipjére épül, amelynek mind a két CPU-magja 1 GHz-en működik. A termék kijelzője 10,1 colos és a maximális felbontása 1280 x 800 képpont. Az eszköz hátoldalán egy 5 megapixeles kamera található, amelynek a segítségével akár HD felbontású videók is rögzíthetők. A tábla PC elülső oldalába pedig egy 2 megapixeles kamerát integráltak, amely kiválóan használható például videotelefon-beszélgetésekhez.

A Tegra 2-be épített kétmagos processzornak köszönhetően a Xoom számára nem okoz gondot az 1080p-s videók lejátszása. Az operációs rendszer az Android 3.0-s, Honeycomb kódnevű verziója, emellett a gép támogatja a Flash videók lejátszását. A 3G/4G-s modul mellett az eszközben található egy IEEE.80211b/g/n szabványú WLAN-adapter és egy Bluetooth 2.1+EDR chip is. A beépített memória 1 gigabájt DDR2-es RAM, ezt egészíti ki 32 gigabájt flash memória, ami szoftverfrissítés után tovább bővíthető.

A Xoom tartalmaz egy 3,5 mm-es csatlakozót, egy micro USB-portot, két beépített hangszórót, egy giroszkópot, egy elektronikus iránytűt, egy gyorsulásérzékelőt és egy barométert. Az akkumulátor teljes feltöltéssel akár 10 órányi videó lejátszást is lehetővé tesz. A kiegészítők között megtalálható egy HD dokkoló egység, amelynek a segítségével a nagy felbontású tartalmak közvetlenül a TV-re küldhetők.

Az, hogy újra megfelelő önbizalommal, és lendülettel fogott a fejlesztésekbe a vállalat, leginkább abból látszik, hogy saját operációs rendszer fejlesztésébe kezdett. A Motorola Mobility több olyan szakembert foglalkoztat, akik korábban az Adobe vagy az Apple fejlesztői voltak. A vállalat az ő segítségükkel készíti webes operációs rendszerét, ami a Google Android alternatívája lehet. „Úgy gondolom, hogy a cég felismerte azt, hogy meg kell különböztetnie magát a versenytársaitól. Emellett senki sem szeret egyetlen beszállítóra támaszkodni" mondta a cég szóvivője.

Igen. Ez egy igazi nagy cég, amelynek fontos, hogy saját arculata legyen. Ez újra a Motorola.

Az önbizalom jele az is, hogy a Motorola Mobility Európát is megcélozza, amely nagyon erős mobilgyártókkal lefedett piac. Talán szimbolikus jelzés az is, hogy a vállalat székhelyét a Szilícium-völgybe teszi át. Ezek után biztos vagyok benne, hogy még sokat hallunk a Motoroláról!

Vissza a listára