A Bell Telephone Laboratories története

Közzétéve: 2011.07.11.

Érdekességek
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
A Bell Telephone Laboratories történeteA Commodore legendájaA Creative Labs (Sound Blaster) történeteA Google történelemA Kingston történeteA NetscapeA SiemensA YahooAlcatelAz ACERAz AdobeAz AMD (Advanced Micro Devices) történeteAz EpsonAz IBM történeteAz INTELAz LGAz SAP érdekességeiCisco SystemsHTC a feltörekvő mobil gyártóKibataro Oki, és az OKI vállalatLenovoLexmarkMotorolaPhilipsSamsungSkypeSony - EricssonTulip ComputersWestern Digital
Protokoll mindenkinek
A Bell Telephone Laboratories története

Igazából az Alcatel Lucent-ről kezdtem írni, amely cég beolvasztotta magába a Bell Labs-ot is. Amikor elolvastam, hogy ez utóbbi vállalat hét Nobel-díjat szerzett munkájával, úgy döntöttem, a Bell Labs külön cikket érdemel. Nem nagyon lehet olyan eszközt megnevezni mai világunkban, amiben ne működne a cég valamelyik találmánya. Vegyük például a tranzisztort, amelynek milliói ott teszik a dolgukat minden számítógépünkben. De az elterjedt UNIX operációs rendszer, a C és C++ programnyelvek, melyek, vagy leszármazottaik kellettek szoftvereink létrehozásához, is a Bell Labs termékei.

Mivel a cég nagyrészt kutatásokkal foglalkozott, így nincsenek a történetében mondjuk Bill Gates-éhez hasonló sztorik, de azért azt hiszem, érdemes lesz végigkövetni a fejlődését.

Kezdjük talán a névvel. Alexander Graham Bell-nek, a telefon feltalálójának (1876) semmi köze a későbbi vállalathoz. (Ha már itt tartunk, a telefonnal kapcsolatban nem feledkezhetünk meg Puskás Tivadarról, aki a telefonközpontot adta a világnak 1878-ban.) Az Alexander Graham Bell Laboratórium, amit valóban Bell alapított csupán névrokon.

Az alapítás 1925-ben történt, amikor a Western Electric Research Laboratories és az American Telephone & Telegraph Company (AT & T) műszaki osztálya egyesült egy külön céggé. A tulajdonjog fele-fele részben illette a két alapítót. Az új szervezet feladata volt a Western Electric berendezéseinek tervezése, támogatása, manuálok írása, valamint tanácsadói munka. Többek között a kormánynak is végeztek ilyet, talán a legismertebb az Apolló program (Holdra szállás) támogatása volt. Néhány munkatársukat alapkutatásokra osztották be, és ez a csoport később nagy figyelmet kapott, ugyanis ők érdemelték ki a Nobel-díjakat.

A vállalat első elnöke Frank B. Jewett volt, aki úgy gondolta, hogy a legjobb tudományos és technikai eredményekhez a legjobb elméket kell összegyűjteni és ápolni. Azt hiszem, ez máig aktuális vezérfonal lehet. Nem csoda, hogy vezetése alatt (1940-ig volt elnök), mindössze az alapítás után 12 évvel egy kutatójuk, Clinton Joseph Davisson megosztva megkapta a Nobel-díjat az anyag hullám természetének igazolásáért.

De ebben az időben a Bell Labs lefektette egy új tudományág, a rádiócsillagászat alapjait, a filmezés technikájában megalkották a valós idejű hangot, ők oldották meg a televíziós adások nagy távolságra való sugárzásának problémáját az USA-ban, és megtervezték az első elektromos, digitális számítógépet.

A háborús években (1940-1951) Oliver Buckley vezette az intézményt. Természetesen a hadi megrendelések kiszolgálására koncentrált, és ezzel óriási növekedést tudott elérni. A cég katonai információs rendszereket, radarállomásokat épített, és közreműködött az első olyan számítógép elkészítésében is, amely ballisztikus számításokat végzett. De a korszak legnagyobb felfedezése, amely máig érezhető hatású, és később a második Nobel-díjat hozta a cég dicsőség táblájára, az a tranzisztor kifejlesztése volt 1947-ben. A zsenik, akik megalkották: John Bardeen, Walter H. Brattain és William Shockley. A három kép: az első tranzisztor, az alkotók, a tranzisztor szobra.

Szinte hihetetlen, de a mobiltelefon rendszer elveit (a cellák hálózatát) is ebben az időben dolgozták ki a Bell Labsnál. A cég fejlődését mutatja, hogy új laboratóriumot nyitottak Murray Hill-ben. És még valami fontos! Ekkor használtak vezetékes összeköttetést hangtól különböző adat átvitelére: ez volt az első telex.

1951 és 1959 között Mervin J. Kelly volt a szervezet feje. Ha valaki átsiklott volna az évszámon, még mindig az 50-es években járunk! Hihetetlen, hogy ekkor született meg a lézer (jobbra), amely nélkül ma elképzelhetetlen az orvostudomány, a kommunikáció, a pontos mérések, és nagyon sok gyártási technológia. Ekkor alkották meg a napelemet, amiről ma a megújuló energia jut eszünkbe, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az összes űreszköz, a távközlési műholdjaink mind ezzel nyerik az energiát. Ekkor fejlesztették ki az oxid-maszkos eljárást, ami a chip gyártás alapja, és ekkor készítették az első szupravezetőket. Aminek a hasznát a nagyközönség is azonnal érzékelte, hogy ekkor vezették be a közvetlen tárcsázást a távolsági hívásoknál. A cég belső szerkezetéhez is hozzányúlt Kelly, szorosabb kapcsolatot hozott létre a kutatás, fejlesztés, és a gyártás területei között.

A Bell Labs a teljes 60-as éveket James B. Fisk irányításával vitte végig (1959-1973). Ekkor zajlott az űrverseny a Szovjetúnióval, így természetes, hogy a cég is ilyen kutatásokkal foglalkozott. Megalkották a Telstar-t, az első kommunikációs műholdat (jobbra), és kivették a részüket az Apollo programban is, amely az első embert juttatta a Holdra. Ekkor készült el az első szén-dioxid lézer, indult a chip gyártás, megvalósult a digitális átvitel, és ekkor készült el a UNIX operációs rendszer. A telefónia is fejlődött, megjelentek a nyomógombos (tone) telefonok, tranzisztoros kapcsolók, és programvezérelt központok.

Bár William O. Baker csak 6 évig volt elnök, az ő idejére két Nobel-díj is esett, és persze korszakalkotó fejlesztések. Az első Nobel díjat Philip W. Anderson munkatársuk kapta megosztva az üveg, és a mágneses anyagok elektromos szerkezetének jobb megismeréséért, a másodikat Arno A. Penzias és Robert W. Wilson a háttérsugárzás felfedezéséért, amely a világegyetem keletkezésekor (nagy bumm) keletkezett. Máig ható fejlesztés, hogy lézerek, és üvegszál segítségével létrehozták az első üvegszálas adatátviteli rendszert, valamint a C programnyelvet.

Ian M. Ross 1979-től 1991-ig elnökölt. Bár Nobel-díjat nem kapott a cégnél senki, de a fejlesztések üteme szédületes volt. Ez alatt az idő alatt a Bell Labs 5000 saját szabadalmat jelentett be. Az üvegszálas technikában megoldották az optikai erősítést, és megvalósították az üvegszálas összeköttetést az óceán két partja közt. Az AT&T összes távolsági összeköttetését analógról digitálissá alakították. Nagy előrelépés történt a beszédfelismerés terén, és megszületett a C nyelv objektum orientált változata, a C++.

Egy vezetőnek kicsit látnoknak is kell lennie, főleg egy kutatóintézetnél. Az 1991 és 1995 közötti időben a Bell Labs-t vezető John S. Mayo sok mindent látott előre. A teljes bolygót behálózó optikai hálózatot, a személyes video összeköttetést, a vezeték nélküli kommunikációt, valós idejű nyelvi fordítást. A Bell Labs az ő idejében fejlesztette ki a HD TV és az interaktív televíziózás rendszerét.

Az 1995 és 1999 közötti elnök, Daniel C. Stanzione 22 éves szoftverfejlesztői és menedzseri karrier után lett vezető. A vezetők egyénisége nyomot hagy a cégen is. Ebben az időben a Bell Labs kutatási és fejlesztési tevékenységének kétharmada olyan szoftverek készítésére fordítódott, amelyek képesek összekapcsolni az optikai, a távolsági és a vezeték nélküli hálózatokat. 1997-ben Steven Chu szerzett Nobel-díjat a cégnek, amit az atomok lézeres hűtése, és csapdába ejtése kidolgozásáért kapott. 1998-ban még egy Nobel- díj kötődik a Bell Labs-hoz: Horst Störmer, Robert Laughlin és Daniel Tsui kapták a „tört kvantum Hall effektus” felfedezéséért és magyarázatáért. Ekkor vált ki az AT&T-ből a Lucent Technologies.

Az elnökök személyes munkájáról a legritkább esetben hallani. Ez alól kivétel Arun Netravali, aki 2001-ig irányította a Bell Labs-t. Vezetése alatt a cégen belül az egyes fejlesztések útja a laboratóriumtól a piacra kerülésig drámaian lecsökkent. De saját munkája is hírnevet szerzett a cégnek. 170 technikai leírás szerzője, három könyv társszerzője, és 70 szabadalom tulajdonosa. Fő területei a HD TV, képtömörítés, digitális átvitel. Fizikusi és mérnök társaságok tagja, és több magas kitüntetéssel honorálták már munkáját. Professzor a MIT-en, és más egyetemeken is tanított. Az elnök csillogása közben a Bell Labs is hozta az újdonságokat. A 75. születésnapra a világon először terabit sávszélességű adatátvitelt valósítottak meg több száz kilométer távolságra üvegszálon keresztül, és DNS-ből álló apró csipeszeket készítettek, melyek karja csupán 70 nanométer volt.

2001 és 2005 között Bill O'Shea vezette a Bell Labs-t. Ő 1972-től a cégnél dolgozott, és szinte minden területen szerzett már tapasztalatokat. Ebben az időben építette meg a Bell Labs a világ legkisebb tranzisztorát, amely egyetlen szerves molekulát használ. Úgy látszik, a tranzisztor fejlődése végigkíséri a vállalatot. Ekkor fejlesztettek szupravezető műanyagot és tovább döntögették az üvegszállal elérhető adattovábbítás világcsúcsát.

A jelenlegi elnök Jeong Kim már az azóta Alcatel Lucent cég K+F részlegének elnöke. Négy kontinensen jelenlevő mamut céget kell irányítania. A cégnek a következő prioritásokat adta: optikai hálózatok, fotonika, nanotechnológia, vezeték nélküli hálózatok, és persze az informatika. Az ő idejére is esett egy Nobel-díj, 2009-ben Willard S. Boyle, Georg E. Smith, és Charles K. Kao kapták a CCD érzékelők kifejlesztéséért. (Ezek a képalkotó félvezetők teszik lehetővé a digitális fényképezést.).

2008-ban az Alcatel Lucent úgy határozott, hogy alapkutatásokra nem áldoznak több pénzt. A forrásokat piacképes termékek kifejlesztésére fordítják. Ennek rövidtávon valószínűleg dollárban kifejezve haszna lesz, Nobel-díjakban mérve kára lesz. Szerintem hosszú távon a pénzben kifejezett haszon is csökken, mert nem lesznek jövőbe mutató új fejlesztési irányok.

De a szekér most még halad, mégpedig elég jól. Sőt a prioritások fejlesztésére új laboratóriumok is nyílnak. Az USA- és Európabeli kutatóhelyek után Kínában, Indiában, és utoljára Dél-Koreában is. Persze az azért furcsa, hogy a cég honlapján az utolsó fejlesztésekről szóló hír 2010. novemberi (most 2011. június 5–ét írunk).

De térjünk vissza a régi dicsőséghez. A cég által jegyzett fejlesztések top 10-ét még érdemes felsorolni, amelyek alapjaiban változtatták meg az emberi civilizációt:

1. Az adathálózatok.

2. A tranzisztor.

3. A mobiltelefon technológia.

4. A napelemek.

5. A lézer.

6. A digitális adatátvitel.

7. A távközlési műholdak.

8. A tone telefon technika.

9. A UNIX operációs rendszer és a C-nyelv.

10. Digital Signal Processor (DSP). Szinte az összes multimédiás eszköz ezt használja.

Egyetemi éveim alatt éjszakákat vitáztunk többek között az alapkutatás, és a közvetlenül pénzzé tehető dolgok kutatása közti viszonyról. A rövidtávú gondolkodás mindig arra jut, hogy az előbbi felesleges pénzkidobás. De józanul az is látható, hogy nélküle nincs jövő. A Bell Labs itt az Alcatel Lucenten belül kicsit jövőtlennek tűnik. Remélem, tévedek.

Vissza a listára