A Siemens

Közzétéve: 2010.07.08.

Érdekességek
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
A Bell Telephone Laboratories történeteA Commodore legendájaA Creative Labs (Sound Blaster) történeteA Google történelemA Kingston történeteA NetscapeA SiemensA YahooAlcatelAz ACERAz AdobeAz AMD (Advanced Micro Devices) történeteAz EpsonAz IBM történeteAz INTELAz LGAz SAP érdekességeiCisco SystemsHTC a feltörekvő mobil gyártóKibataro Oki, és az OKI vállalatLenovoLexmarkMotorolaPhilipsSamsungSkypeSony - EricssonTulip ComputersWestern Digital
Protokoll mindenkinek
A Siemens

„Folyamatos fejlődésünk kulcsa a tanulás”

„Együttműködésünknek nincsenek határai”

„Felelősséggel viseltetünk a társadalom iránt”

„Ügyfeleink igényei határozzák meg tevékenységünket”

„Innovációink alakítják a jövőt”

„A kiemelkedő eredmények titka a korszerű vezetés”

Ezek az alapelvek egy folyamatosan újításokra képes, a világ élvonalában megmaradni szándékozó vállalat álláspontjai, amelyeket egy gyökeresen megújított stratégia sarokköveiként 1997-ben fogadtak el és terjesztettek ki rövid időn belül a világon valamennyi Siemens vállalatra.

Németország büszkesége: a Siemens

A vállalat története:

Németországban, a Hannover melletti Lenthén, egy nagyon tehetséges család 14 gyermeke közül 3 fiútestvér írta be nevét az ipari történelembe. A legidősebb Werner Siemens /1816-92/ alapította a mai Siemens AG ősét. Carl Wilhelm Siemens /1823-83/ Angliában Sir William néven vált ismertté, ő az ún. Siemens-Martin acélgyártási eljárás kidolgozója. A harmadik, August Friedrich Siemens /1826-1904/ fő tevékenysége a nagy hőfokú olvasztókemencék és a tüzeléstechnika korszerűsítése volt.

Werner Siemenst a modern elektronika egyik úttörőjeként tartjuk számon. Többek között az ő nevéhez fűződik a dinamó elv (Jedlik Ányos magyar tudóstól függetlenül), valamint feltalált egy távírót, amely olyan mutatót használt, ami a megfelelő betűre mutatott, ezzel helyettesítve a Morse-kódot. Ennek a találmánynak a tökéletesítésére új céget hozott létre Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske néven 1847. október 1-jén, ez volt a mai Siemens AG elődje. (A képen az 1870-es gyár látható.)

Nem sokkal alapítása után a cég nemzetközivé vált. Werner egyik fivére (Sir William Siemens) képviselte őt Angliában, egy másik (Carl von Siemens) az oroszországi Szentpéterváron. Ipari karrierjét követően 1888-ban nemesi rangot kapott, neve ekkor lett Werner von Siemens. 1890-ben ment nyugdíjba, és 1892-ben halt meg.

Eközben 1848-ban megépítették Európa akkori leghosszabb távíró vonalát Berlin és Frankfurt am Main között. Az 1850-es években már Oroszországban is építették a hálózatot.

1881-ben megépítették az első elektromos közvilágítási hálózatot Angliában, Godalming-ban. (A rendszer energiáját még egy vízimalom hajtotta generátor szolgáltatta.)

1897-ben a cég felvette a Siemens & Halske (S&H) nevet.

Az 1920-30-as években főleg rádiókat és televíziókat készítettek.

A vállalat neve később Siemens-Schuckertwerke lett, majd – 1966-tól – Siemens AG néven vált ismertté.

A cég vezetése 1968-ig a Siemens család kezében volt. Ez után 2007-ig öt vezetőváltás következett, de mindvégig német volt a cég feje. Peter Löscher, aki máig a Siemens vezetője, osztrák származású.

A Siemens profilja:

A Siemens saját megfogalmazása szerint is „egyértelműen és mindenekfelett profitorientált szervezet”, vagyis nem túlzottan ragaszkodik egy területhez. 2001-ben még az űrkutatástól a háztartási gépekig, a lízingtől az ingatlan befektetésekig minden volt a cég palettáján.

A Siemens AG 6 kulcsfontosságú területe (2001):

· Kommunikáció és információ technológia

· Automatizálás és szabályozás

· Energiatermelés, -szállítás és -elosztás

· Szállítás és közlekedés

· Orvostudomány

· Világítás technika

A cég még érdekelt volt az alábbi területeken is:

· Finanszírozás (SFS) (Siemens Financial Services)

· Ingatlan (SRE)

· Otthoni készülékek (BSH)

· Víz technológia (SWT)

· Számítástechnika (Fujitsu Siemens Computers, Siemens Program and System Engineering)

· Üzleti szolgáltatások (Siemens IT Solutions and Services, régebbi neve Siemens Business Services GmbH & Co. OHG)

· Siemens Otthoni és Irodai kommunikációs eszközök (SHC)

2007. július 1-én Peter Löscher lett a vezető (elég hirtelen, mivel az előző két vezetőt korrupciós ügyekkel hozták kapcsolatba), aki folytatta elődei profil tisztítási munkáját. Igazából a cég víziója már 1997-ben megszületett. E szerint a Siemens AG a nehézipari automatizálás, energetika és orvosi berendezések területeire koncentrál, és minden olyan részétől megszabadul, amely ezekhez nem szorosan kapcsolódik. Az így levált szegmensek: a teljes kommunikáció és a teljes számítástechnika, amely főleg a Fujitsu-Siemens Computers-nek a Fujitsu általi kivásárlását jelentette. Ezekkel a lépésekkel a Siemens teljesen megszabadult távközlési gyökereitől. (Ahogy fentebb olvashatták az eredeti cég 1847-ben távírók gyártására és telepítésére alakult.)

A Siemens ma:

Úgy tűnhet, hogy ezek negatív folyamatok, és az 1997-es vezető (Heinrich von Pierer) egyszemélyi döntéséből fakadnak, de nem így van. A Siemens mint globális vállalat (a világ 198 országában mintegy 400 000 munkavállalója van) kutatásokat végzett és végeztetett az egész bolygót érintő jövőbeli változásokról.

Ezek eredményei főbb vonalakban:

· 2030-ban a világ lakosságának 90 százaléka városokban születik majd

· növekszik a mobilitás (a közlekedés)

· a természeti források szűkössége növekszik (a víztartalékok elsősorban)

· a környezetvédelem fontosabb lesz

· az egészségügyi ellátás szerepe nő (különös tekintettel az idősekre)

· és növekszik az igény a biztonságra.

Az új vízió a fentiek figyelembe vételével készült. Hogy valóban ez lesz-e a kimagasló profit záloga a jövőben, majd elválik. Mindenesetre eddig bejött. A mobiltelefon és a számítástechnika üzletág óriási forgalom mellett is csak mérsékelt nyereséget hoztak az éles árverseny miatt. A nehézipari automatizálás, energetika és orvosi berendezések területein viszont a mai válságos időkben is jönnek a megrendelések. Szó szerint annyi van, hogy órákig válogattam, melyeket tárjam önök elé, és mikortól kezdjem:

2008. december:

· A Deutsche Bahn 15 ICE vonatot rendelt a Siemenstől 500 millió euróért

· 100 millió eurós megrendelés a Helsinki vezető nélküli metróra.

· A Siemens VAI új kompakt acélművet szállít az oroszországi regionális acéligény kielégítésére

2009. január:

· A Siemens Energy szektor az SPPA-T3000 irányítástechnikai rendszer installálására kapott megrendelést négy erőműben, az USA-ban.

2009. február:

· A Siemens Energy szektora és a Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL, Livermore, Kalifornia) a jövőben együttműködnek az atmoszféra-kutatásban. Az egyelőre két évre tervezett projekt célja, hogy segítsenek a szélparkok üzemeltetőinek, hogy létesítményeiket minél hatékonyabban működtethessék, és ezáltal minél több áramot táplálhassanak be a hálózatba.

· A Siemens Healthcare a Bécsben rendezett ECR 2009 európai röntgen-kongresszuson bemutatta első MR emlőszkennerét, a Magnetom Espree-Pink berendezést.

2009. március

· A Siemens Energia szektora az olasz Archimede Solar Energy S.p.A. (ASE) 28%-os üzletrészének átvételével bővíti kompetenciáját a szolár-termál erőművek területén.

· Elhelyezték Gönyűn a gáz- és gőzturbinás erőmű alapkövét. A világcsúcsnak számító, 58 százalékot meghaladó hatásfokú létesítményt teljes egészében a Siemens energiaipari szektora, a Siemens Energy építi az E.ON számára.

2009. április

· A nitrogéngyártó (azaz levegőbontó) létesítményt a Linde Engineering Division építi Abu Dhabi-ban. Ehhez a Siemens Energy kulcsátadásos, gázszigetelésű, 220 kV-os nagyfeszültségű kapcsoló-berendezést, továbbá 120/140 MVA-es teljesítmény-transzformátorokat, alállomási védelmeket és irányítástechnikát szállít.

· A Siemens Energia Szektor most először kapott szélpark kulcsátadásos létesítésére megrendelést Törökországból.

· A Siemens Energy megrendelést kapott Abu Dhabi emirátustól egy kombinált (gáz-gőz) ciklusú erőmű és a rákapcsolt tengervíz sótalanító rendszer kulcsátadásos megépítésére

És még akkor Kínát meg sem említettem: 2010-ig 100 millió euró, azután 3 év alatt 150 millió euró beruházás áramlik oda a Siemens-től. Németország és az USA után Kína a legnagyobb partner.

A Siemens és az innováció:

A Siemens története az innovációk története. Az eltelt években a Siemens vállalatok folyamatosan az elektrotechnika és elektronika élvonalában voltak, jelentős befolyást gyakorolva az ipar és infrastruktúra fejlődésére. Ez csak a folyamatos megújulás képességével, jövőt álmodó víziókkal, alkotó fantázia segítségével volt lehetséges.

A Siemens munkatársai közül minden nyolcadik kutatási és fejlesztési területen dolgozik. Munkájuk eredménye többek között az évi kb. 8 000 találmányi bejelentésben tükröződik. A szabadalomként bejegyzett találmányok száma tekintetében (kb.:50000) a Siemens nemcsak Németországban a leginnovatívabb vállalat, hanem az egész világon az elsők között van.

Itt köszön vissza leginkább a főcím előtt felsorolt 6 fő vezérlőelv közül az első. A Siemens nemzetközi tudáshálózatot épített ki már 1999-ben Sharenet néven, amelyhez mindenki hozzáad, és amelyből mindenki részesedik.

Szervezeti kultúra:

A teljesség igénye nélkül olyan sarokkövei vannak ennek, mint:

· a másik ember irányában megnyilvánuló megbecsülés, tisztesség,

· határozottan felszólít a megkülönböztetések (főleg a hátrányos nembeli, vallási, korbeli diszkriminációk) kerülésére,

· „Apolló-kultúra”. Ez döntően a tevékenységre és a munkakörre koncentrál, nem pedig a személyekre. „Mindegy, ki dolgozik egy területen, biztosak lehetünk a munkájában.”

A Siemens Magyarországon:

„Soha nem azt kell nézni, hogy ez vagy az eddig hogy volt, mindig azt kell vizsgálni, hogy lehet jobban, egyszerűbben, olcsóbban megcsinálni, s az így megfontolt útra habozás nélkül rá is kell lépni” – erre biztatta Schumann Károly és Tupy Frigyes, a Siemens két vezetője a múlt század húszas éveiben a mérnököket és a kereskedőket.

Magyarországon 1887-ben alakult meg az első Siemens és Halske Berlin-Budapest vegyesvállalata. Ez a cég építette meg a Nagykörúton az első villamos vonalat (a képen), majd a nevezetes millenniumi földalattit 1896-ban (Ez volt Európában az első földalatti vasút). Ezt követően a II. világháború végéig még számos Siemens cég létesült hazánkban, főként a villamos és gyógy-technikai iparban. Az 50-es évektől felnőtt nemzedék ezeket már nem Siemens, hanem az államosítást követően pl. Villamos gép és Kábelgyár, Röntgen /Orvosi Műszergyár Rt./ néven ismerte.

A szocializmus alatt először az új gazdasági mechanizmus időszakától indul a Siemens újabb magyarországi térhódítása. Először az Intercorporation Rt. működött Siemens képviseleti irodaként 1968-tól, majd 1981-ben a Sicontact Kft. már teljes mértékben a Siemens kereskedelmi képviseletét látta el. A rendszerváltást követően önálló cégalapításokkal és a privatizáció során cégvásárlásokkal - Telefongyár, VIV, Erőkar, Kábel Művek - ismét nagy teret kapott és szerzett Magyarországon. A fent említett Siemens-Fujitsu Computers cégnek is van magyarországi vállalata, természetesen már japán kézben.

Napjainkban Magyarországon több mint kétezren dolgoznak a Siemens csoporthoz tartozó cégeknél. Szinte lehetetlen felsorolni a Siemens termékek listáját, ezért csak pár, a magyar energiaipar részére fontos berendezést és vállalkozást említünk. Igen jelentős volt a 80-as évek második felében az első korszerű nagy teljesítményű gázturbina (150 MW) szerződése, szállítása a Dunamenti Erőműbe. Itt a szerződést azért kell hangsúlyozni, mert az akkori devizahiányos időszakban csak ellenvásárlások fejében lehetett az üzletet megkötni. Ki kell emelni, hogy a Siemens igen rugalmas volt a feltételek vállalásánál. A villamos energia rendszerünk stabilitását szolgálja a Lőrinciben megépített csúcs gázturbina-generátor egység. A nagy és középfeszültségű villamoshálózatok kapcsoló berendezéseinek és az alállomások mérő-vezérlő automatikáinak szállítójaként is jól ismert a Siemens.

A Paksi Atomerőmű irányítástechnikai modernizációjában is jelentős szerepe volt. Jelenleg a fűtőelemek szükségessé vált tisztítását is a Framatom-Siemens technológiája szerint végzik. Országos méretekben folyik a lakossági fogyasztásmérők cseréje. Ebben is piacvezető a Siemens, eddig kb. 1 500 000 db-ot rendeltek tőlük. A Kiskörei Vízerőmű komplett rekonstrukcióját is a Siemens végzi.

Hazai Siemens innovációk:

A Siemens magyarországi csoportja összlétszámához képest markáns szerepet vállal a Siemens nemzetközi kutatás-fejlesztési tevékenységében. Itt minden negyedik munkatárs végez ilyen tevékenységet. A Siemens büszke arra, hogy a magyarországi szellemi terep, a magyar tudásbázis kedvez a vállalatcsoport törekvéseinek. Az energetikát tekintve nagyon jelentősnek és ma már sikeresnek nevezhető az az óriási fejlesztő munka, amelyet a Siemens a fűtőanyagcellás energiafejlesztő berendezések kialakítása és korszerűsítése terén végez. Ma már ezek a berendezések a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve sok területen gazdaságosnak mondhatók.

Érdekességként álljon itt egy (nem teljes) felsorolás a főbb magyarországi Siemens innovációkról:

· az első városi villamos Magyarországon (Budapest, 1887: a nagykörúti 6-os villamos őse)

· az első közcélú áramfejlesztő telep Magyarországon (Budapest 1893)

· az első földalatti villamosvasút az európai kontinensen (Budapest 1896)

· az első köztéri villanyvilágítás Budapest főútvonalain (1911/12)

· az első 30kV-os energiaátviteli kábel az Elektromos Műveknek (1927)

· az első európai 18 csatornás hangfrekvenciás távíró átviteli berendezés magyar szakasza (1932)

· az első nyugati részvételű joint venture Magyarországon (Sicontact Kft., 1974)

· az első elektronikus vasúti biztosítóberendezés Magyarországon (Tata, 1997)

· a Paksi Atomerőmű reaktorvédelmi és irányítástechnikai rekonstrukciója (1997-2002)

· az Országos Teherelosztó számítógépes üzemirányító rendszere (1999/2001)

· a közigazgatás modernizációja: okmányirodák infokommunikációs rendszere

(1999-2002/2003 ill. szolgáltatások )

· hazai vezetékes hálózatok szélessávú használata: ADSL-technika (2001-től)

· az első két-áramnemű villanymozdony Magyarországon (2002)

· a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjának létrehozása (2003/2004)

· az első komplett PET/CT diagnosztikai képalkotó rendszer Magyarországon (2005)

· az első internet protokoll alapú kommunikációval (OCIT) működő városi forgalomirányító központ Debrecenben (2006)

· az első alacsonypadlós villamos Magyarországon (2006)

· az első 40 V technológiájú, energiatakarékos, LED fényforrással működő forgalomirányító lámpák Budapesten (2006 / 2007)

A cikk végén eszembe jutott egy kis összehasonlítás azokkal a cégekkel, amelyekről eddig írtam. Egyértelműen az jutott eszembe, hogy a Siemens AG, bár világcég, de ízig-vérig német. A főbb irányok kiválasztását nem egy üzleti zseni szabja meg, hanem előkészítő kutatások. A munkaerőtől nem a Bill Gates-féle kreativitást várják el mindenek fölött, hanem az „Apollo kultúra” alapján azt, hogy a tevékenységét jól végezze. Persze, nem tudnának az élvonalban maradni kreativitás nélkül, tehát a szellemi szabadság azért működik. És a cég is működik – tehát jó.

Tekintse meg Siemens termékeinket webáruházunkban!

Vissza a listára