Skype

Közzétéve: 2010.01.29.

Érdekességek
KI-KICSODA az informatikában
Legendás IT cégek
A Bell Telephone Laboratories történeteA Commodore legendájaA Creative Labs (Sound Blaster) történeteA Google történelemA Kingston történeteA NetscapeA SiemensA YahooAlcatelAz ACERAz AdobeAz AMD (Advanced Micro Devices) történeteAz EpsonAz IBM történeteAz INTELAz LGAz SAP érdekességeiCisco SystemsHTC a feltörekvő mobil gyártóKibataro Oki, és az OKI vállalatLenovoLexmarkMotorolaPhilipsSamsungSkypeSony - EricssonTulip ComputersWestern Digital
Protokoll mindenkinek
Skype

Biztosan mindenki tudja, a Skype egy ingyenesen letölthető szoftver, amely ingyenes telefonálást tesz lehetővé mindazokkal, akik ugyancsak letöltötték és telepítették ezt a programot. Ugyanez a márkanév jelöli a köré létrehozott vállalatot is.

A cég 2003-ban alakult. Ekkor már létezett szélessávú Internet, de az átlagos a 33,6 Kbps-os modemes elérés volt. Léteztek telefonálást létrehozó szolgáltatások, de nagyon korlátozottan. Ennek két fő oka volt: 1. a központi szerver túlterhelődött a sok kapcsolattól, 2. a tűzfalakon nem jutott át az információ.

Nem véletlen, hogy a Skype tarolt, amikor megjelent, és mindezt megoldotta.

A két alapító:

Niklas Zennstrom (a képen balra) 1966-ban született Svédországban. Két egyetemi végzettséget is szerzett, Business Administration (BSc) és a Mérnöki Fizika (MSc). Tanulmányait az Uppsalai Egyetemen végezte, az utolsó év kivételével, amit a Michigani (USA) Egyetemen töltött.

Janus Friis (a képen jobbra) 1976-ban született Koppenhágában (Dánia). Már iskolái befejezése előtt dolgozni kezdett a CiberCity nevű cégnél, ez volt Dánia első Internet szolgáltatója. Zennstrommel 1996-ban ismerkedett meg, aki akkor a Tele2-nél dolgozott ugyancsak Dániában, és őt is oda csábította.

Az alapítás története:

Ettől kezdve közösen dolgoztak. Először létrehozták a get2net Internet szolgáltatót, valamint az everyday.com portált, nem sokkal ezután mindketten kiléptek a Tele2-től.

2000-ben Friis Amsterdamban, Zennstrom kis apartmanjában munkálkodott egy teljesen új fájlcserélő programon, a FastTrack fájlmegosztó hálózati protokollon. Ez azóta is titkos, persze sok kíváncsi programozó visszafejtette már, de teljesen levédték, úgyhogy nem lehet vele előállni.

A lényeg címszavakban:

- Nincs központi szerver, a résztvevők erőforrásait és sávszélességét használja.

  • Nagyon jó a titkosítása, így simán átjutnak a csomagjai a tűzfalakon, proxykon, routereken. Ezt a technológiát, amely a FastTrack protokollt használja, hívják peer-to-peer technológiának.
  • Nagyon jó útválasztó módszert használ, ezért gyorsabb a kapcsolat más szoftverekhez képest.

Ez egy teljesen új megoldás volt, jól is működött, úgyhogy azonnal céget is alapítottak rá, ez volt a KaZaA. Azonos nevű programjukkal megvalósították a teljesen szabad, gyors, és ingyenes fájlcserét. Nemsokára tele is lettek perekkel, amik az elmaradó zenei jogdíjak miatt szakadtak a nyakukba. 2002-ben azonban már máson gondolkodtak. Ugyanezzel a módszerrel telefonálást akartak létrehozni. 2003-ban meg is alapították az új céget, a Skype-ot.

Az önálló cég:

Mindenki legnagyobb elképedésére 3-16 Kbps sávszélesség felhasználásával (amit a modemek is elbírtak) tökéletes telefonos kapcsolatot tudtak létrehozni. Az első nap 60000-en töltötték le a programot. A második nap 300000-en. 3. nap 3500000-en, és a rendszer nem akadozott, a hangminőség pedig kiválónak bizonyult. Nemsokára vállalatok is használni kezdték a Skype-ot.

A szoftver ugyan Friis találmánya volt, de a pénzt vele Zennstrom kereste, így jól kiegészítették egymást. Kifogyhatatlanok voltak az ötletek terén. Nézzük a szolgáltatásokat:

  • Két Internet eléréssel rendelkező számítógép között ingyen lehet telefonálni, bármely részén is vannak a világnak.
  • A chatprogramokhoz hasonlóan a Skype kiírja, ha ismerőseink online elérhetők. A beszélgetést 256 bites AES (Advanced Encryption Standard) technológiával titkosított adatátvitel teszi lehallgathatatlanná a kommunikációs csatornán.
  • Lehetőség van azonnali üzenetek váltására.
  • Multi chat akár egyszerre 100 felhasználó között.
  • Konferencia beszélgetés max. 5 felhasználó között. (Ezt a korlátot később eltörölték.)
  • Fájlküldési lehetőség.
  • Ma már video konferencia is tartható.
  • Skype E-mail toolbar – Skype címek (callto:) kiemelését, telefonszámok automatikus felhívásának ajánlását teszi lehetővé.
  • Skype Web toolbar – működése az előzővel megegyezik, csak weblapokra vonatkoztatva.
  • Skypecasts – beszélgetőcsoportok létrehozása, azokhoz való csatlakozás (a Ventrilohoz vagy a TeamSpeakhez hasonlítható, de P2P alapú)

Ha mindez ingyen van, akkor miből él meg a cég? Rögtön az alapítás után megjelentek a fizetős szolgáltatások is:

  • SkypeOut – Hasonlóan működik, mint a kártyás mobiltelefonok: van egy számla, ahova bankkártyás fizetéssel bizonyos mennyiségű pénzt lehet feltölteni. E pénz felhasználásával bárhova a világba mind vezetékes, mind mobil irányba hívásokat kezdeményezhetünk egy előre meghatározott percdíjon. Ez a tarifa, bárhol legyünk is a világon, azonos, és olcsóbb a szokásos telefon díjnál.
  • SkypeIn – 3 vagy 12 hónapra lehet bérelni egy adott telefonszámot. Addig ez a telefonszám, bárhol is legyen a felhasználó a világon, az ő Skype-elérhetőségéhez lesz kötve, és ehhez kapcsolódva elérhető a külvilág bármely telefonjáról.
  • Voicemail (magyarul hangposta) – A működési elve hasonló az előzőéhez, 3-6-12 hónapra elő lehet fizetni erre a szolgáltatásra. Amíg a felhasználó nem elérhető, hangüzenet hagyható a számára.
  • Skype Zones – Egy bizonyos összegért egy meghatározott időre naponta használható ingyen az ún. Skype hot-spot. Ezekből jelenleg 18.000 van a világon, Magyarországon is található ilyen Budapesten.
  • Skype Personalise (magyarul testreszabás) – A Skype-hoz tartozó egyéni ikonok készítésére szolgál minimális, 1-2 dolláros összegért.

Nos, az ötlet jó volt, a cég szépen nőtt. Ma átlag napi 200000 új felhasználóval gyarapodnak. 2004-ben 7 millió $ forgalmuk volt, 2008-ban 500 millió $.

Ezt a bővülést persze sok más cég is igyekezett kihasználni. Sok gyártó jelentetett meg Skype telefonokat, head-seteket hozzájuk Skype fizetős szolgáltatások előfizetését is kínálva. A fejlődés töretlen még ma is, bár a cég már nem az alapítók kezében van.

A Skype gazdát cserél

2005-ben az E-bay nevű aukciós óriáscég vette meg a Skype-ot. Erről a vállalatról annyit érdemes tudni, hogy sokkal nagyobb, mint a Skype (nekik a profitjuk annyi, amennyi a Skype teljes forgalma). Egy cégvásárlás célja általában vagy a konkurencia megszüntetése, vagy egy új szolgáltatás beépítése, vagy a nyereség növelése. Itt az utóbbiról van szó, de nem a Skype bevétele volt a cél. Az E-bay vezetői abban reménykedtek, hogy szinergiák jönnek létre, vagyis a Skype megvásárlása növeli majd a többi bevételt is. Nem jött be. A 2,6 milliárd dolláros vételárral szemben csak az évi pár száz millió dolláros bevételt könyvelhették el, aminek csak egy része volt a tényleges nyereség. Idén az E-bay már szabadulni igyekszik a Skype-tól. Az alapítók visszavennék, ajánlatuk 1 milliárd $, és az E-bay nem is nagyon adhatja el másnak, mert a technológia még mindig a két alapító tulajdona.

Érdekességek a programról

A Skype program egyik alapvető tulajdonsága volt, hogy lehallgathatatlan, mivel kikerüli a hagyományos telefonos átviteli utakat, és titkosított. Sőt, van olyan szoftver, amivel még az IP címek sem lenyomozhatók. Azonnal rá is startoltak a lehetőségre a bűnözői csoportok. 2005-re érte utol az új technikát a bűnüldözés. Új szoftverük egyedi idő-eltolódást hoz létre minden felhasználó csomagjainak küldésekor, így be tudja őket azonosítani, sőt képes a szoftverük elemezni az adatforgalmat, kiszűrve a veszélyes beszélgetéseket (terroristák, stb.).

A víruskereső gyártók rémálma egy olyan vírus, amely a Skype-on terjedne. Mivel így minden védelmen átjutna, pár perc alatt szinte az egész világon szétterjedne, mielőtt a védekezésre akár csak gondolni is lehetne. Reméljük, ez a forgatókönyv sosem valósul meg.

Új ötletek:

Itt tart ma a Skype, és eddig tartott a cikk róla. A két alapító persze továbbra is gyártja az ötleteket, és azok megvalósításait. Ahogy eladták a Skype-ot (2005), máris cégalapításon gondolkodtak. Természetesen az új cég alapja is egy új szoftver volt, a Joost, amely interaktív lehetőség TV adások és video tartalmak megosztására a neten. Ők hozták létre a Joltid céget is, amely a vállalatok igényeit szolgálja ki, kihasználva a sikeres Peer-to-peer technológiát.

Mindig örülök, ha kiderül, hogy találékonyságban és üzleti érzékben Európa állja a versenyt Amerikával, és a Távol-Kelettel.

Niklas és Janus sok sikert kívánok!

Vissza a listára