Biztosan mindenki tudja, a Skype egy ingyenesen letölthető szoftver, amely ingyenes telefonálást tesz lehetővé mindazokkal, akik ugyancsak letöltötték és telepítették ezt a programot. Ugyanez a márkanév jelöli a köré létrehozott vállalatot is.
A cég 2003-ban alakult. Ekkor már létezett szélessávú Internet, de az átlagos a 33,6 Kbps-os modemes elérés volt. Léteztek telefonálást létrehozó szolgáltatások, de nagyon korlátozottan. Ennek két fő oka volt: 1. a központi szerver túlterhelődött a sok kapcsolattól, 2. a tűzfalakon nem jutott át az információ.
Nem véletlen, hogy a Skype tarolt, amikor megjelent, és mindezt megoldotta.

A két alapító:
Skype - Niklas Zennstrom és Janus Friis Niklas Zennstrom (a képen balra) 1966-ban született Svédországban. Két egyetemi végzettséget is szerzett, Business Administration (BSc) és a Mérnöki Fizika (MSc). Tanulmányait az Uppsalai Egyetemen végezte, az utolsó év kivételével, amit a Michigani (USA) Egyetemen töltött.
Janus Friis (a képen jobbra) 1976-ban született Koppenhágában (Dánia). Már iskolái befejezése előtt dolgozni kezdett a CiberCity nevű cégnél, ez volt Dánia első Internet szolgáltatója. Zennstrommel 1996-ban ismerkedett meg, aki akkor a Tele2-nél dolgozott ugyancsak Dániában, és őt is oda csábította.

Az alapítás története:
Ettől kezdve közösen dolgoztak. Először létrehozták a get2net Internet szolgáltatót, valamint az everyday.com portált, nem sokkal ezután mindketten kiléptek a Tele2-től.
2000-ben Friis Amsterdamban, Zennstrom kis apartmanjában munkálkodott egy teljesen új fájlcserélő programon, a FastTrack fájlmegosztó hálózati protokollon. Ez azóta is titkos, persze sok kíváncsi programozó visszafejtette már, de teljesen levédték, úgyhogy nem lehet vele előállni.

A lényeg címszavakban: 
- Nincs központi szerver, a résztvevők erőforrásait és sávszélességét használja.
- Nagyon jó a titkosítása, így simán átjutnak a csomagjai a tűzfalakon, proxykon, routereken. Ezt a technológiát, amely a FastTrack protokollt használja, hívják peer-to-peer technológiának.
- Nagyon jó útválasztó módszert használ, ezért gyorsabb a kapcsolat más szoftverekhez képest.

Ez egy teljesen új megoldás volt, jól is működött, úgyhogy azonnal céget is alapítottak rá, ez volt a KaZaA. Azonos nevű programjukkal megvalósították a teljesen szabad, gyors, és ingyenes fájlcserét. Nemsokára tele is lettek perekkel, amik az elmaradó zenei jogdíjak miatt szakadtak a nyakukba. 2002-ben azonban már máson gondolkodtak. Ugyanezzel a módszerrel telefonálást akartak létrehozni. 2003-ban meg is alapították az új céget, a Skype-ot.


Az önálló cég:

Mindenki legnagyobb elképedésére 3-16 Kbps sávszélesség felhasználásával (amit a modemek is elbírtak) tökéletes telefonos kapcsolatot tudtak létrehozni. Az első nap 60000-en töltötték le a programot. A második nap 300000-en. 3. nap 3500000-en, és a rendszer nem akadozott, a hangminőség pedig kiválónak bizonyult. Nemsokára vállalatok is használni kezdték a Skype-ot.

Skype

A szoftver ugyan Friis találmánya volt, de a pénzt vele Zennstrom kereste, így jól kiegészítették egymást. Kifogyhatatlanok voltak az ötletek terén. Nézzük a szolgáltatásokat:
- Két Internet eléréssel rendelkező számítógép között ingyen lehet telefonálni, bármely részén is vannak a világnak.
- A chatprogramokhoz hasonlóan a Skype kiírja, ha ismerőseink online elérhetők. A beszélgetést 256 bites AES (Advanced Encryption Standard) technológiával titkosított adatátvitel teszi lehallgathatatlanná a kommunikációs csatornán.
- Lehetőség van azonnali üzenetek váltására.
- Multi chat akár egyszerre 100 felhasználó között.
- Konferencia beszélgetés max. 5 felhasználó között. (Ezt a korlátot később eltörölték.)
- Fájlküldési lehetőség.
- Ma már video konferencia is tartható.
- Skype E-mail toolbar – Skype címek (callto:) kiemelését, telefonszámok automatikus felhívásának ajánlását teszi lehetővé.
- Skype Web toolbar – működése az előzővel megegyezik, csak weblapokra vonatkoztatva.
- Skypecasts – beszélgetőcsoportok létrehozása, azokhoz való csatlakozás (a Ventrilohoz vagy a TeamSpeakhez hasonlítható, de P2P alapú)

Ha mindez ingyen van, akkor miből él meg a cég? Rögtön az alapítás után megjelentek a fizetős szolgáltatások is:

SkypeOut – Hasonlóan működik, mint a kártyás mobiltelefonok: van egy számla, ahova bankkártyás fizetéssel bizonyos mennyiségű pénzt lehet feltölteni. E pénz felhasználásával bárhova a világba mind vezetékes, mind mobil irányba hívásokat kezdeményezhetünk egy előre meghatározott percdíjon. Ez a tarifa, bárhol legyünk is a világon, azonos, és olcsóbb a szokásos telefon díjnál.

- SkypeIn – 3 vagy 12 hónapra lehet bérelni egy adott telefonszámot. Addig ez a telefonszám, bárhol is legyen a felhasználó a világon, az ő Skype-elérhetőségéhez lesz kötve, és ehhez kapcsolódva elérhető a külvilág bármely telefonjáról.

- Voicemail (magyarul hangposta) – A működési elve hasonló az előzőéhez, 3-6-12 hónapra elő lehet fizetni erre a szolgáltatásra. Amíg a felhasználó nem elérhető, hangüzenet hagyható a számára.

Skype Zones – Egy bizonyos összegért egy meghatározott időre naponta használható ingyen az ún. Skype hot-spot. Ezekből jelenleg 18.000 van a világon, Magyarországon is található ilyen Budapesten.

Skype Personalise (magyarul testreszabás) – A Skype-hoz tartozó egyéni ikonok készítésére szolgál minimális, 1-2 dolláros összegért.

Nos, az ötlet jó volt, a cég szépen nőtt. Ma átlag napi 200000 új felhasználóval gyarapodnak. 2004-ben 7 millió $ forgalmuk volt, 2008-ban 500 millió $.
Ezt a bővülést persze sok más cég is igyekezett kihasználni. Sok gyártó jelentetett meg Skype telefonokat, head-seteket hozzájuk Skype fizetős szolgáltatások előfizetését is kínálva. A fejlődés töretlen még ma is, bár a cég már nem az alapítók kezében van.

A Skype gazdát cserél
Skype - Ebay2005-ben az E-bay nevű aukciós óriáscég vette meg a Skype-ot. Erről a vállalatról annyit érdemes tudni, hogy sokkal nagyobb, mint a Skype (nekik a profitjuk annyi, amennyi a Skype teljes forgalma). Egy cégvásárlás célja általában vagy a konkurencia megszüntetése, vagy egy új szolgáltatás beépítése, vagy a nyereség növelése. Itt az utóbbiról van szó, de nem a Skype bevétele volt a cél. Az E-bay vezetői abban reménykedtek, hogy szinergiák jönnek létre, vagyis a Skype megvásárlása növeli majd a többi bevételt is. Nem jött be. A 2,6 milliárd dolláros vételárral szemben csak az évi pár száz millió dolláros bevételt könyvelhették el, aminek csak egy része volt a tényleges nyereség. Idén az E-bay már szabadulni igyekszik a Skype-tól. Az alapítók visszavennék, ajánlatuk 1 milliárd $, és az E-bay nem is nagyon adhatja el másnak, mert a technológia még mindig a két alapító tulajdona.

Érdekességek a programról
A Skype program egyik alapvető tulajdonsága volt, hogy lehallgathatatlan, mivel kikerüli a hagyományos telefonos átviteli utakat, és titkosított. Sőt, van olyan szoftver, amivel még az IP címek sem lenyomozhatók. Azonnal rá is startoltak a lehetőségre a bűnözői csoportok. 2005-re érte utol az új technikát a bűnüldözés. Új szoftverük egyedi idő-eltolódást hoz létre minden felhasználó csomagjainak küldésekor, így be tudja őket azonosítani, sőt képes a szoftverük elemezni az adatforgalmat, kiszűrve a veszélyes beszélgetéseket (terroristák, stb.).

A víruskereső gyártók rémálma egy olyan vírus, amely a Skype-on terjedne. Mivel így minden védelmen átjutna, pár perc alatt szinte az egész világon szétterjedne, mielőtt a védekezésre akár csak gondolni is lehetne. Reméljük, ez a forgatókönyv sosem valósul meg.

Új ötletek:
Itt tart ma a Skype, és eddig tartott a cikk róla. A két alapító persze továbbra is gyártja az ötleteket, és azok megvalósításait. Ahogy eladták a Skype-ot (2005), máris cégalapításon gondolkodtak. Természetesen az új cég alapja is egy új szoftver volt, a Joost, amely interaktív lehetőség TV adások és video tartalmak megosztására a neten. Ők hozták létre a Joltid céget is, amely a vállalatok igényeit szolgálja ki, kihasználva a sikeres Peer-to-peer technológiát.

Mindig örülök, ha kiderül, hogy találékonyságban és üzleti érzékben Európa állja a versenyt Amerikával, és a Távol-Kelettel.

Niklas és Janus sok sikert kívánok!