A Western Digital vállalat a második legnagyobb winchester gyártó a világon a Seegate után, de téved, aki azt hiszi, hogy egyenes út vezetett idáig. Szinte minden évtized hozott egy-két válságos évet, sokszor a fennmaradás is kérdéses volt, és fellendülést a cég számára. A WD-t Alvin B. Phillips alapította 1976. április 23-án, eredetileg General Digital néven. Az induláshoz szükséges tőkét magán befektetők mellett az Emerson Electric Company biztosította. Az eredeti ötlet MOS félvezető-vizsgáló gépek gyártása volt. A számológépek iránti élénkülő kereslet láttán azonban hamar átálltak félvezető eszközök gyártására. 1971-ben nevet is változtattak, akkor lettek Western Digital és átköltöztek a kaliforniai Lake Forest-be.
Jól ment az üzlet. 1975-ben számológépek chipjeiből ők gyártották a legtöbbet az egész világon. (Lent egy Bowmar számológép képe látható.) Ekkor jött az olajválság a 70-es évek közepén, és a legnagyobb megrendelőjük, a Bowmar csődje, amely magával rántotta a WD-t is. A cég csődvédelmet kért, emiatt aztán az Emerson Electric Company támogatása is elmaradt.
wd3.jpgA kilábalást még a felfutás idején történt más irányú fejlesztések biztosították: az MCP 1600 multi-chip, amely az első mikro-kódolt CPU volt, és a floppymeghajtó vezérlő chip (WD-1771) - ez volt a WD első találkozása az adattárolással.
Az, hogy a WD az adattárolás felé vette az irányt, egy nagyon agilis alkalmazottnak volt köszönhető: Kathryn Braunnak.
A 80-as évek elején már winchester-vezérlőket is árultak, és 1983-ban szerződtek az IBM-mel a PC-k HDD vezérlőinek gyártására. 1986-ra fejlesztették ki a WD 1003-as vezérlőt, az akkori gyártókkal közösen, amelynek ATA interfésze minden későbbi fejlesztés alapjává vált. Ez wd4.jpgaz eszköz, és továbbfejlesztett változatai a 80-as évek nagy részében biztosította a vállalat növekedését.
A 80-as évek vége felé a WD arra használta a befolyt nyereségét, hogy a PC-ipar általános beszállítójává váljon, ezért hardver cégeket kezdett vásárolni. Ilyen volt a Paradise VGA kártyákat gyártó leányvállalata, a logikai chipeket gyártó Faraday Electronics Inc., az SCSI vezérlő chipeket gyártó ADSI, és a hálózati eszközöket gyártó Ethernet, és StarLan. Minden felvásárolt cég termelt bevételt, de a legnagyobb profitot az adattároláshoz kapcsolódó chipek és vezérlők hozták. 1986 és 1988 között megvalósították az egy chipes SCSI, floppy és ATA vezérlőket. (A fenti képen a WD VGA kártyája látható.)
1988 döntő fordulatot hozott a WD történetében. Megvásárolták a Tandon hardvergyártó vállalatot, és még ebben az évben előálltak az XT-be tervezett ATA vezérlős Centaur sorozattal. HDD-t készítettek, ami a későbbiekben a fő profiljukká vált.
Kathryn Braun volt az, aki az adattároló eszközök fejlesztését szorgalmazta, és ezzel megalapozta az egész vállalat jövőjét. Ő volt az, aki a Tandont úgy átalakíttatta, hogy az eredeti 15 millió dollárról a teljes felfutás után 2 milliárd dollárra nőtt a bevétele.
wd5.jpgA 90-es évek nagy hullámvölggyel indultak. Az egész számítógépipar visszaesett, és a nagyobb gyártók inkább a sokszor fejletlenebb Maxtor és Seegate (akkor még Shugart Technology) termékeket részesítették előnyben. A válságra adott válasz a nagyarányú elbocsájtások és az adósság átszervezése mellett egy új winchester sorozat, a Caviar megjelenése volt. Ez a sorozat új dizájnnal és beépített diagnosztikai szoftverekkel is rendelkezett, és kétségkívül sikert hozott a cégnek. A felfutás olyan sikeres volt, hogy egyértelművé vált, hogy a vállalat az adattárolókra specializálódik, meg is szabadult a korábban vásárolt cégektől: a Paradise –t a Philipsnek adták (azóta eltűnt), a hálózati eszközök és floppyvezérlők osztályt az SMC Networks vette meg, az SCSI chipek gyártása az Adaptec –é lett.
Természetesen a fentiek is egy új vezetőhöz köthetők. Az átalakítás motorja Charles A. Haggarty (a képen) volt. Ő az IBM-től jött, és a sikeres Caviar sorozat az ő vezetése alatt született. 1995-ben már 3,5”-es, 1 GB-os Enhanced IDE meghajtót készítettek. Ugyanekkor kapták meg amerikai székhelyű multinacionális vállalatként elsőnek az ISO 9001-es minősítést. A Caviar HDD-ket építették be többek között az Apple, Compaq, Gateway PC-ibe.
A 90-es évek ugyanúgy végződtek, mint ahogy kezdődtek: mélyponttal a vállalat életében. Túltermelés volt a winchesterek piacán, ráadásul egy új fejlesztéssel rukkolt ki az IBM, a GMR technológiával, ami a WD-nek nem volt meg. A baj nem jár egyedül: vissza kellett hívniuk 400000 merevlemezt a motorvezérlő chip hibája miatt. A bevételek drasztikusan wd6.jpgcsökkentek. Elővették a régi receptet: vezetőváltás következett, az új igazgató Matt Massengill (a képen) lett. Ő is azzal kezdte, hogy szerkezet-átalakításokat hajtott végre. Eladta a veszteséges üzletrészeket, bezáratott két szingapúri gyárat, és Malajziába vitte a termelést. Közben sikerült megszerezni a GMR technológiát, így az új évezred már versenyképes termékekkel indulhatott. Az asztali PC-k winchesterei mellett nagy hangsúlyt fektettek az egyre bővülő notebookok, és az önálló otthoni szórakoztató központok winchesterrel való ellátására is.
A hagyományos ATA HDD-ket a WD 8MB Cashe pufferrel kezdte gyártani. Ezek a JB kóddal ellátott winchesterek voltak, és úgy hirdették őket, mint ideális választást olcsó fájlszerverek számára. (Akkoriban a cache általában 2MB volt.) Az eszközök kapacitása 40GB-tól 250GB-ig terjedt.
2001-ben a Western Digital bejelentette, hogy létrehozta a SANavigator Inc. nevű céget, amely a tárolási menedzsment szoftvereszközök értékesítésével fog foglalkozni. (Magyarul kiszervezte a szoftver készítést a cégből.)
2003-ban csődbe ment az egykor piacvezető Read-Rite Corporation, amely író-olvasó fejeket gyártott. A cég eszközeinek nagy részét a WD vette meg. Ekkor mutatta be a WD az első 10000 rpm-es (rpm=fordulat/perc) ATA merevlemezt, a WD360GD Raptort, amelynek kapacitása 36 GB-os, és az átlagos elérési ideje kevesebb, mint 6 milliszekundum volt.
wd7.jpgA fejlesztési irányok ezekben az években a következők voltak: Nagyobb adatsűrűség elérése, rövidebb elérési idő, alacsonyabb fogyasztás, csendesebb működés, hosszabb garancia.
2004-ben a Raptorokra 5 év garanciát vállaltak, ezzel valóban ideálissá vált a termék fájlszerverek számára.
2005: a Western Digital szerezte meg a második helyet, a cég piaci részesedése 17,6 százalékot tett ki. A Seagate megvette a Maxtort, ezzel behozhatatlan előnyre tett szert.
2006-ban indult a MyBook sorozat, amely könyv alakú külső merevlemez sorozat. 2007-ben már 1TB-os MyBook-kot árultak.
Ekkor jelent meg a 6 gigabájt kapacitású Passport Pocket Hard Drive mindössze 61,1 x 45,7 x 9,5 mm méretű, akkora, mint egy gyufásdoboz, tömege pedig csupán 50 gramm (a képen).
wd8.jpg2007-ben fejlesztették ki a „merőleges rögzítés” technológiát, amely nagyobb adatsűrűséget eredményezett. Ezzel a technológiával abban az időben a legnagyobb HDD-ket tudták előállítani notebookok és asztali gépek számára. Ekkor jelentek meg a Green Power (GP) modellek, amelyek nagyon alacsony energia- felhasználás (írás és olvasás közben 5,4 wattot, terheletlen állapotban 2,8 wattot, készenlétben és alvó üzemmódban pedig mindössze 0,4 wattot fogyaszt), és hő kibocsájtás mellett is nagy kapacitásúak voltak (jelenleg 1TB-nál tartanak).
2008 áprilisában jelentek meg a Velociraptor sorozattal, amely 10000 rpm-es, mint a régi Raptorok, de 35%-kal kisebb az elérési idejük. Itt nem volt fontos más paraméter. A hőleadás például olyan nagy, hogy az eredetileg 2,5”-es eszközt 3,5”-es hűtőborda veszi körül. Folynak a fejlesztések a 20000-es fordulatú modellel.
Szeptemberben indult a Scorpio Blue sorozat, amely 2,5”-es 500 GB-os notebookokba szánt változat.
wd9.jpgÉs ez az évtized sem múlt el válság nélkül. A recept a régi: új vezető, elbocsájtások, gyárbezárások, de közben fejlesztések. Az új vezető John Coyne (a képen), a megszorítások pedig: az eddigi 750 milliós büdzsé helyett 2009-re már csak 500 millióból gazdálkodik a cég. Ez azt jelenti, hogy kénytelenek voltak megválni 2500 dolgozótól, ami az összmunkaerő 5%-át adta ki, ezen kívül 20%-kal csökkentették a munkaórák számát is, kevesebb ideiglenes munkaerőt alkalmaztak, és visszaszorítják a túlórázást. A termékek gyártását 2008. december huszadika és 2009. január elseje között teljesen beszüntették, a három tajvani merevlemezgyártó egység közül az egyik végleg bezárásra került. A két malajziai alapanyaggyártó üzem egyikét is bezárták, illetve eladásra kínálták. A megszorítás a felsőbb vezetőket is érinti: számukra kevesebb anyagi juttatást tud biztosítani a cég 2009-ben. Egy dologba nem mentek bele: az árak letörésébe. Inkább raktáron tartották az árut. Azt pedig, hogy a fejlesztések folytak, ékesen bizonyítja a 2009-es árukínálat.

Elkészült az első 2TB-os belső HDD.
Ugyancsak idén kezdték árulni az 1TB-os Passport sorozatú hordozható, USB portos külső winchestert, az ugyancsak 1TB-os Scorpio Blue sorozatú notebook meghajtót, valamint a wd110.jpg8TB-os Gigabit Ethernet hálózati meghajtójukat.
A WD My Book Studio Edition II névre hallgató külső winchester nem kevesebb, mint 4 terabájt (2x2) adat tárolására alkalmas (a képen).
A Western Digital belépőt szerzett az SSD-piacra azáltal, hogy megvette a 2002-ben alapított Silicon Systems-t, mely a szilárdtest meghajtókon túl hálózati kommunikációs eszközöket, ipari-, valamint beágyazott rendszereket gyárt a hadiipari, az egészségügyi, valamint a légiközlekedési piacokra. Ezzel hamarabb nyitott a Seegate-nél, amely még (2009) nem kínál SSD-t. Az SSD-k SiSMART technológiával vannak ellátva, ami valós időben ellenőrzi a meghajtót, és értesíti használóját, amikor az cserére szorul (a flash memória alapú SSD-k nem írhatók annyiszor, mint a HDD-k.). A legnagyobb meghajtó 120 gigabájtos. Ha figyelték a fentieket, láthatják, hogy ezzel a vásárlással nem csak új technológiát, hanem új piacokat is szerzett a WD! Érdekesség, hogy a válság és a felvásárlás ellenére pozitív mérleggel zárta a negyedévet a vállalat!
Májusban jelentek meg a WD TV-vel. A koncepció roppant egyszerű. Egyik irányból két USB aljzatot kínál, amire szinte bármilyen adathordozót csatlakoztathatunk. A másik oldalon felkínál kétféle kimenetet, egy korszerű HDMI-t és egy hagyományos analóg/digitális kimenetet, ami kompozit video kimenetet, sztereó analóg kimenetet és egy kiegészítő optikai kimenetet kínál - ezzel célozva meg az otthoni szórakoztató elektronikai piacot.

A válságkezelésük tanulságát érdemes kihangsúlyozni! A leépítések, átszervezések mellett soha nem állíttatták le a fejlesztéseket, mert azok biztosították a felívelést a nehéz idők után!
Hol tartanak ma? A Western Digital 10 országban majdnem 46000 embert foglalkoztat. Két fő üzletága van, a Personal Storage Division, amely a PC-s adattárolásra, és az Enterprise Storage Group, amely a nagy kapacitású merevlemezekre szakosodott. Éves növekedése jelenleg 7,7%, és stabilan tartja a második helyet a Seegate mögött. Úgy néz ki, ezt a válságot is túlélte. Valószínűleg most jön a szokásos növekedés. Lehet, hogy érdemes részvényt vásárolni?
wd12.jpg